RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Як шахраї "розводять" в Україні пенсіонерів: 7 нових і старих схем

Останнім часом почастішали інциденти з обкраданням пенсіонерів, при чому за допомогою різних нехитрих схем.

"Апостроф" розповідає, які схеми популярні серед шахраїв і як від них уберегтися.

Лотерея

Пенсіонеру приходить лист, який повідомляє про виграш великої суми грошей. Однак отримати їх можна після покупки на певну суму в спеціальному каталозі. Найчастіше це вітаміни, книги, косметика. Зрозуміло, що після покупки ніякий приз не приходить. Схема наполовину легальна, тому що на сертифікатах про виграш написано "Зразок".

Аварії

Цей випадок стався з 82-річним жителем Київської області. Йому зателефонував шахрай і повідомив, що син пенсіонера збив на машині восьмирічну дівчинку. Вона при смерті, але закрити питання можна за 25 тисяч гривень. Після того, як пенсіонер перевів гроші, виявилося, що ніякої аварії не було.

Співробітники банків

Найчастіше шахраї представляються співробітниками банку і розповідають про вигадану проблему - від втрати картки до підозрілих транзакцій. Для перевірки просить назвати пін-код і номер картки, що пенсіонер робить і, на жаль, втрачає гроші.

Обмін купюр

На цю схему повелася пенсіонерка з Чернігівської області. До неї додому прийшла невідома жінка і запропонувала обміняти старі купюри на нові. Шахрайка отримала 100 тисяч гривень, а віддала фальшиві гроші.

Ремонт

Шахраї представляються не тільки співробітниками банку, а й різними працівниками. Пропонують зробити ремонт зі знижкою, беруть аванс і зникають.

Допомога від держави

Близько місяця тому з'явилася нова схема по "розводу". До 80-річної жінки підійшла на вулиці нібито працівниця Пенсійного фонду і розповіла, що роздає пенсіонерам допомогу в близько 300 гривень. Але для цього необхідні паспортні дані. Старенька їх дала, але допомоги не дочекалася. Це може бути небезпечно, тому що для оформлення кредиту фото паспорта цілком достатньо.

Переоформлення довіреності

Раніше "Апостроф" писав про нову схему шахраїв, пов'язаної з нововведеннями у виплаті пенсій.Скоро кошти будуть приходити на банківські картки, а поки - на відділення банків. Зловмисники пропонують літнім людям допомогу в доставці пенсії, при цьому просять переоформити на них довіреність. Потім знімають з рахунку всі гроші.

Також "Апостроф" повідомляв, що з 1 липня в Україні підвищили розміри мінімальних і максимальних пенсій.