RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

В Україні різко подорожчають яйця: скільки будуть коштувати і з чим це пов'язано

В Україні яйця можуть подорожчати майже вдвічі і досягти вартості приблизно 40 гривень за десяток. Це пов'язано з тим, що в 2021 році обсяги виробництва цієї продукції рекордно знизилися.

Про це повідомило видання "РБК Україна".

При цьому ціна десятка яєць може підвищитися вже з наступного місяця, ппопередила аналітик асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Світлана Ливтин.

"Приблизно з серпня почне рости ціна на курячі яйця, і вона може досягти піку, який ми спостерігали в лютому - близько 40 грн за десяток. Ця ціна, швидше за все, буде триматися до наступної весни", - попереджає експерт.

Як вже зазначалося вище, така тенденція пов'язана з тим, що в цьому році рекордно знизилися обсяги виробництва яєць. На початку 2021 року за цією причини яйця вже подорожчали на 25%.

Виробництво яєць, в свою чергу, тісно прив'язана до цін на кормові культури для птиці. А вони в цьому році подорожчали на 60%. Це призвело до того, що, без підвищення цін, при виробництві яєць аграрії працювали б собі в збиток.

Варто відзначити, що такого в Україні не спостерігалося вже приблизно 20 років.

При цьому є ще один досить вагомий фактор, який спровокував подорожчання. Йдеться про експорт. У 2021 році він знизився майже в два рази.

"У червні 2021 ціна на основні кормові культури - пшеницю і кукурудзу - зросла на 60%, в той же час ціна на яйця впала на 5-7% в порівнянні з червнем минулого року. В таких умовах виробникам важко працювати через високого рівня збитковості", - пояснила Литвин.

Раніше ми також повідомляли про те, що в Україні подорожчала частина продуктів: якими будуть ціни до кінця року .