RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

Де і як контролювати свій трудовий стаж для пенсії: в Мінсоцполітики дали раду

В Україні з 1 липня зросли доплати за понаднормовий стаж для деяких категорій пенсіонерів. У Міністерстві соціальної політики порадили як тримати під контролем свій трудовий стаж.

Про це повідомила міністерка соціальної політики Марина Лазебна в етері телеканалу "Україна 24".

Вона настійно рекомендує всім, у кого є трудовий стаж, перевіряти його, додавати, сканувати, передавати в Пенсійний фонд України (ПФУ), щоб точно знати правильність нарахування пенсії. Більше того, це дуже важливо ще з однієї причини - з 2028 року треба буде мати величезний стаж - 35 років для того, щоб отримувати пенсію.

За словами Лазебної, якщо українцеві неправильно нарахували стаж, то потрібно звертатися в ПФУ, вони зобов'язані розглянути подібну скаргу.

"Для тих, хто ще не вийшов на пенсію - щоб потім не було ситуацій, що хтось не знав, не вистачає стажу і т.д. - треба подивитися, що у людини є, і знайти рішення, щоб у людини був повний стаж", - сказала міністр.

Для контролю свого стажу потрібно створити свій кабінет на порталі ПФУ, де відразу висвічується накопичений стаж і внески. Якщо натиснути на кнопку "Розрахувати пенсію", то можна зрозуміти яка буде пенсія у конкретної людини.

"І тоді людина повинна задуматися, чому немає стажу, подивитися, який стаж пропущений і т.д." , - уточнила Лазебна.

Нагадаємо, з 1 липня в Україні вчергове підвищився розмір пенсійних виплат. Для різних категорій пенсіонерів підвищення склало від 67 гривень до 9,5 тисячі.