RU  UA

Спека і спиртне: як освіжитися влітку і не загриміти до лікарні

Чимало українців шукають порятунку від пекельного сонця в освіжаючому спиртному. Люди лежать на пляжі з бокалом пива чи гуляють містом із пляшкою слабоалкогольного напою в руці.

Втім, мало хто знає, якої шкоди організму здатен завдати алкоголь, коли стовпчики термометрів показують +35. Чим краще втамувати спрагу, а що пити у спеку категорично заборонено?

Подробиці - у сюжеті Апостроф News на Апостроф TV.

Алкоголь охолоджує, і це довели вчені. Дослідники дійсно фіксували зниження температури тіла після умовного келиху вина. Втім, правда у тому, що саме через спиртне температура і зростала.

Для нашого організму сама лише спека є небезпечною. Перегрієтеся на сонці - ризикуєте отримати тепловий удар чи втратити свідомість. А якщо додасте спиртного, то шанси закінчити відпочинок на лікарняному ліжку удвічі зростають.

"Пацієнт не помічає, як швидко відбувається алкогольна інтоксикація. Це часто трапляється, коли пацієнт зловживає на природі слабоалкогольними напоями чи енергетиками. Підвищується артеріальний тиск, може бути загальмованість, може бути прискорене серцебиття, відбувається тахікардія. Був бадьорим, а потім різко втратив свідомість", - наголошує сімейний лікар Владислав Ващенко.

Формула порятунку від спеки проста: чим менше спирту містить напій, тим більше він охолоджує. Тож лікарі радять віддавати перевагу коктейлям без алкоголю. Готувати такий напій глядачів Апостроф TV навчить бартендер Богдана Бомбала.

"Сьогодні ми приготуємо два освіжаючих безалкогольних коктейлі. Перший буде свіжий з огірком, сиропом лічі, грушею і трошечки тоніка. Другий у нас буде з міксу ягідних сиропів: смородина, ожина і полуниця. Так само додамо м'яти для більшої свіжості", - демонструє бартендер Богдана Бомбала.

До шейкера з льодом додаємо сиропи лічі, груші та лимонний фреш, кілька скибочок огірка - і добряче все змішуємо. У склянку насипаємо лід та проціджуємо отриману суміш. Додаємо 150 грамів тоніку і прикрашаємо свіжим огірком.

Для наступного коктейлю слід змішати сиропи ожини, полуниці й смородини, а також сік лимона та кілька гілочок свіжої м'яти. Проціджуємо у склянку з льодом та заливаємо содовою. Прикрашаємо коктейльною вишнею та м'ятою. Такі напої точно втамують спрагу та відновлять водний баланс вашого організму.

Та якщо випити все ж кортить, обирайте несолодкі вина, світле пиво чи прості коктейлі з соку та алкоголю. Натомість шоти та міцну випивку краще оминати. Принаймні, до кінця літа.