RU  UA

Контактні зоопарки: розвага чи небезпека для тварин і людей

В Україні все частіше стали використовувати тварин для виступів, фотографій на вулицях і для заробітку в контактних зоопарках. Тварини в таких місцях часто мають поламані лапи і хворі очі від спалахів фотокамер.

Чи місце тваринам на сцені, та чим небезпечні контактні зоопарки, - дізнавалися журналісти Апостроф TV.

Ситуація з виступом Тіни Кароль на музичному фестивалі, яка тримала на шиї пітона, відразу набирає розголосу. Зоозахисники вже назвали це кроком назад в боротьбі за збереження природи, інших же такий хід вразив. Дискусія про те, чи можна контактувати з тваринами поза природи, як от в зоопарках або дельфінаріях, набирає обертів.

Нещодавно в одеському дельфінарії під час контактної програми дельфін вкусив хлопчика за руку. Дитину відвезли у лікарню, де медики наклали шви. Відео інциденту оприлюднила мама хлопчика. Експерти пояснили, що дельфін сприйняв руку хлопчика за рибу.

Ще одне спірне питання - традиційні літні фото з тваринами. Зоологи кажуть, що це не забавка, бо більшість із цих тварин не доживають навіть до кінця сезону.

В одному з київських контактних зоопарків ситуація не краща. Одні тварини істерично бігають з кута в кут, поки в інших ледве видно ознаки життя. Люди ж у своїх позиціях неоднозначні.

"Контакт з тваринами завжди на дітях позитивно позначається, вони добрішими стають".

"Це досить спірне питання: з одного боку, це приємно для людей, але для тварин це не надто хороший досвід, і це може їх травмувати".

Аби показати, що відчувають тварини в контактних зоопарках, одна із зоозахисних організацій влаштувала перформанс - людський контактний зоопарк. Перехожі могли підходити і робити все, що й у традиційному звіринці, але цього разу - з людьми.

"Наші актори, активісти сказали про те, що це викликає величезний дискомфорт, коли ти кілька годин перебуваєш в ситуації, коли ти знаєш, що в будь-який момент до тебе може будь-хто підійти, доторкнутися, робити все, що завгодно, тому що ти незахищений ні психологічно, ні емоційно", - пояснює засновник зоозахисної організації Олександр Тодорчук.

Перформанс тривав годину. За весь час "погратися" з людьми не наважився ніхто.

Експерти впевнені, що найгірше у контактних зоопарках - це умови утримання тварин. Здебільшого, звірів відлучають від родини зовсім маленькими.

За даними досліджень, тварини в таких місцях часто мають поламані лапи та хворі очі від частих спалахів фотокамер. Утім головна загроза - це інфекції. Вони миттєво передаються між тваринами, і за лічені дні хворіє вже весь зоопарк.