RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Зеленський поставив крапку в мовному суперечці: "Це закріплено в Конституції"

Президент України Володимир Зеленський "поставив крапку" в мовному питанні в Україні. На його думку, це питання має виключно політичний характер і не має сенсу, так як "все вже давно прописано в Конституції".

Таку точку зору він висловив на форумі "Україна 30", присвяченому гуманітарній політиці в Україні "

"Я вважаю, що підняття цієї теми - це політичне питання", - сказав Зеленський. При цьому він додав, що має на цей рахунок чітку точку зору, яку він не змінює навіть незважаючи на свою посаду.

За словами президента, українська мова є єдиною державною мовою, що чітко позначено в Конституції. Регулярне порушення цього питання, на думку Зеленського, це прості політичні спекуляції, що здійснюються тими чи іншими політичними партіями.

"Про мову говорять всі партії, всі парламентарії, щось там доводять, щось пропонують. Я вважаю, що в питанні мови знайти справедливість складно. Я вважаю, що найсправедливішим буде - не піднімати це питання", - підкреслив Зеленський.

Також президент додав, що зараз в українському законодавстві є все необхідне, щоб "ми з вами жили, працювали і розмовляли, робили і підтримували нашу країну і нашу мову".

При цьому він зазначив, що деякі сторони цього питання постійно будуть здаватися несправедливими людям з усіма точками зору на цей рахунок.

"Такого, щоб всі були задоволені, ніколи не буде", - заявив президент.

Разом з цим Зеленський висловив свою думку з приводу питання мовного квотування в українському інформаційному просторі. На його думку, квотування було природною еволюційною зміною. При цьому він додав, що спочатку не зовсім підтримував такий підхід, так як це питання піднімалося "не на часі". Також, на думку Зеленського, розвиток української мови це, в першу чергу, не питання квот, а питання україномовного контенту.

"Якщо ми хочемо розвивати саме україномовний якісний контент і телебачення, кіно тощо, - ми повинні вкладати саме в це гроші", - зазначив Зеленський.

При цьому Зеленський запропонував розробити в цьому напрямку 5-річну програму. Її суть полягатиме в тому, щоб перестати боротися з контентом на іноземних мовах і просто позбавити від податків виробників україномовного контенту.

"Давайте зробимо програму на 5 років, не будемо брати податки з усіх компаній, які виробляють контент українською мовою. Хочуть англійською, російською, угорською, польською - нехай роблять цей контент і платять всі податки.

Ви побачите, як всі канали, всі виробники, - всі не дурні, всі розумні, - для них всіх це буде еволюційна підтримка, поштовх ", - запропонував президент.

Також деякий час тому ми повідомляли про скандал, який розгорівся навколо проекту Зеленського про великий герб України.