RU  UA

Як скоро Україну накриє хвиля штаму "Дельта" і чи готова до цього країна: лікар дав сумний прогноз

Нова хвиля COVID-19, викликана штамом коронавірусу "Дельта", може початися в Україні через 6-8 тижнів.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів лікар-інфекціоніст, стратег Вадим Арістов.

За його словами, Україну може накрити новий спалах захворюваності COVID-19 швидше, ніж через 6-8 тижнів, за умови, якщо в країні буде масове святкування.

Осередком поширення штаму "Дельта" можуть стати пасажирські поїзди, вокзали або різні дискотеки.

"6-8 тижнів - це той період, коли нас накриє нова хвиля. Це може прискоритися, якщо щось станеться: якесь масове святкування. Поїзди, в яких люди їдуть подорожувати, можуть бути місцем масового інфікування. Вокзали, де вони очікують, різні дискотеки. Загалом все, що не пов'язане з якісною вентиляцією. Навіть якщо є скупчення людей, наприклад, дискотека, яка проходить під відкритим небом, це теж може бути місцем масового зараження", - пояснив Вадим Арістов в ефірі Апостроф Live.

Лікар-інфекціоніст вважає, що Україна не готова до нової хвилі коронавірусу, як і в 2020 році, оскільки протиепідемічні заходи в країні - "в зародковому стані".

Вадим Арістов не сумнівається, що фахівці повинні займатися розслідуванням контактів інфікування, але МОЗ не проводить достатню кількість тестів на виявлення коронавірусної інфекції.

"Треба, щоб кожен випадок інфікування розслідувався на предмет того, з ким і де людина контактувала. Звичайно, у нас є окремі місця, де намагаються це робити. Однак ми можемо бачити навіть за відсотком позитивних тестів: ми робимо недостатньо тестів через те, що ми не виявляємо потенційних заражень. ми чекаємо якісь дуже суттєві події, щоб люди звернулися", - підсумував експерт.

Читайте також матеріал "Апострофа": "Дельта" накриє Україну через 6-8 тижнів, потрібні нові вакцини - лікар-інфекціоніст .