RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

В Україну прибула велика партія вакцини Moderna: чим вона унікальна і які можливі "побочки"

18 липня в Україну прибула партія американської вакцини від COVID-19 виробництва Moderna.

Про це повідомляє прес-служба ЮНІСЕФ.

Уряд США передало Україні 2 000 040 доз препарату Moderna в рамках міжнародної ініціативи COVAX.

У МОЗ повідомили, цю вакцину передадуть мобільним бригадам, які будуть прищеплювати організовані колективи та професійні групи. Препарат Moderna не зареєстрований офіційно в Україні, тому виробнику необхідно звернутися до держрегулятору з відповідними документами.

Глава МОЗ Віктор Ляшко подякував США за поставки вакцин в Україні.

"Наша ключова мета - захистити якомога більше українців від COVID-19. Ми вдячні партнерам, які допомагають нам у цьому", - заявив міністр охорони здоров'я.

Вакцина Moderna

Препарат від COVID-19 американського виробництва, який став другим у світі, показавши високу ефективність у запобіганні зараження коронавірусом по завершенню клінічних досліджень. Вакцину активно використовують в США і країнах Євросоюзу. Виробник повідомив, що ефективність препарату від COVID-19 становить 94,1%, а другої дози - 90%. Вакцина Moderna не псується при стандартних температурах холодильника - 2-8 ° C.

Унікальність вакцини Moderna

Дослідження вчених показало, що препарат Moderna може створювати імунітет від COVID-19, який буде тривати роками і не зажадає щеплень-підсилювачів.

"Більшість людей, прищеплених mRNA вакцинами, можливо, не вимагають щеплень-підсилювачів, за умови, що вірус і його варіанти не дуже еволюціонують в порівнянні з нинішніми формами - що не гарантовано", - говорилося в дослідженні.

Побічні ефекти Moderna

За даними регулятора США, у щеплених цією вакциною пацієнтів можуть виникнути побічні ефекти на серці, але такі випадки рідкісні.

"Сьогодні FDA оголошує про внесення змін до інформаційні бюлетені для пацієнтів і постачальників медичних послуг Moderna і Pfizer-BioNTech. Дані вакцини від COVID-19 припускають підвищений ризик міокардиту (запалення серцевого м'яза) і перикардиту (запалення тканини, що оточує серце) після вакцинації", - інформувала прес-служба Управління по санітарному контролю за продуктами і медикаментами США (FDA)

Запалення серця, як побічний ефект від вакцини від COVID-19 Moderna, частіше зустрічається у молодих чоловіків. Європейське агентство з лікарських засобів попереджувало, що у вакцинованих пацієнтів можуть виявлятися наступні симптоми: біль у грудях, почуття задишки і прискорене серцебиття. І найчастіше таке проявляється у чоловіків, які отримали дві дози препарату.

У список побічних ефектів Moderna в ЄС і Великобританії також віднесли міокардит і перикардит.

Раніше ми розповідали, коли і за яких умов в Україні будуть робити підліткам щеплення від COVID-19.