RU  UA

Люди будуть помирати вдома: лікар розповів як штам "Дельта" вдарить по Україні

На Україну насувається нова загроза - вірус "Дельта" . Цей штам називають найбільш летальним і заразним. Українська медична система може не витримати такого навантаження.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів лікар-інфекціоніст, стратег Вадим Арістов.

"Дельта" накриє Україну через 6-8 тижнів, потрібні нові вакцини - лікар-інфекціоніст

"Те, що ми бачимо в заявах чиновників в центрі, дуже відрізняється від ситуації в регіонах. На жаль, дійсно були жахливі ситуації, коли цілі регіони тижнями стояли з нулем ліжок у всіх основних лікарнях. Дійсно відбувалися ситуації, коли знімали з ШВЛ людей, які мали менші перспективи вилікуватися, ніж молоді люди, які надходили до лікарень ", - говорить Арістов.

За його словами, чиновники керуючі Міністерством охорони здоров'я вірять фейковим цифрам, які їм малюють в регіонах.

"Тобто регіон зацікавлений в тому, щоб бути не в червоній зоні, а, наприклад, в жовтій. І тому там малюють фейкові ліжка, яких насправді немає. Тому уряд залишає регіон в жовтій зоні, а людям нікуди потрапити під апарати ШВЛ і на ліжка. Відповідно, люди похилого віку або люди з великим букетом захворювань виявляються в тій категорії, яку прирікають на смерть ", - говорить лікар.

За його словами, буде ще гірше, тому що ми бачимо вдвічі більшу госпіталізацію і в півтора рази більшу реанімацію в Шотландії.

"Більш того, через всі ці тендери, на яких заробляли чиновники, купували кисневі концентратори, які теоретично можуть запрацювати, їх можуть роздати пацієнтам. Поки цього не відбувається, це теж дуже сумно і дико. Однак можливо, що колись їх почнуть роздавати. Тоді люди просто помиратимуть вдома: на кисні, однак без лікування. Лікування – це не лише кисень, а комплексні заходи, які медики виконують у своїх відділеннях. А тут будуть казати: в нас є цифри, в нас є ліжка. Утім насправді люди будуть помирати вдома", - сказав він.

Україні загрожують нові локдауни і збільшення кількості смертей через новий штаму коронавірусу "Дельта", який вже зафіксували в Україні.