RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Чому в Азовському морі так багато медуз: вчений назвав причину і запропонував метод боротьби

В Азовському морі спостерігається справжнє нашестя медуз, на кількість яких впливає підвищена солоність води, яка, своєю чергою, залежить від гідрологічного режиму річок Дон і Кубань.

Про це повідомив декан факультету біології, географії і екології Херсонського державного університету, доктор географічних наук, професор Ігор Пилипенко, пише "Укрінформ".

"Це процес, пов'язаний з ростом солоності Азовського моря, таке відбувалося в сімдесятих, у вісімдесяті роки минулого століття, і знову відбувається зараз. Збільшується солоність моря - поліпшуються умови для розвитку медуз. А рівень солоності пов'язаний з багаторічним зменшенням стоку річок Дону і Кубані" , - пояснив він, додавши, що Азовське море, по суті, є лиманом Дону і Кубані.

За словами професора, основні можливості вирішити проблему знаходяться в Росії, де формується основна маса прісної води, яка створює режим води Азовського моря. В Україні ж в море впадає мало річок, які в сукупності забезпечують річний стік на рівні чотирьох кубічних кілометрів. Для порівняння, сукупний стік прісної води з території РФ досягає 35-40 кубічних кілометрів на рік.

При цьому, медузи є проблемою не тільки для відпочивальників, але і порушують екологічний баланс. Вони критично скорочують харчову базу для риб, які також харчуються планктоном. Щоб хоч якось зменшити кількість медуз в морі, необхідно обмежити вилов з нього риби, що харчується планктоном.

Як розповідав "Апостроф", в популярному курортному селищі Кирилівка на Азовському узбережжі Запорізької області, де відпочивальники страждають від нашестя небезпечних медуз, які сильно жалять, на відео потрапив "невідомий герой", який вирішив боротися з напастю оригінальним способом.