RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

День Володимира Великого: як молитися і що не можна робити в свято

28 липня християни східного обряду відзначають День пам'яті рівноапостольного князя Володимира. Також сьогодні святкують і інше важливе для віруючих свято - День хрещення Київської Русі-України.

В цей день в 988 році Володимир прийняв нову віру і повернувся до Києва, щоб охрестити весь свій народ.

"Апостроф" розповідає про головні традиції свята.

Що не можна робити

У день князя Володимира не можна жати хліб, це вважається гріхом. Не можна також ходити в поле, щоб не зустріти привида.

У свято також не можна лаятися, сваритися, лихословити і бажати іншим зла. У День Володимира особливо важливо не допускати негативних думок і вчинків.

Обидва свята є великими для християн, тому в цей день не можна займатися фізичною роботою. Незважаючи на те, що свята є великими, краще утриматися від переїдання і зловживання алкоголем.

Молитва священномученику Володимиру

О, великий угоднику Божий, Богом обраний і прославлений княже Володимире! Ти, марновірство та нечестя язичницьке відкинувши, в Єдиного Істинного Триіпостасного Бога увірував, і прийнявши Святе Хрещення, всю землю нашу українську світлом Божественної віри та благочестя просвітив. Тому Премилосердному Творцю та Спасителю славу та подяку приносячи, ми славу та подяку приносимо і Тобі, просвітителю наш і отче, бо завдяки тобі спасительну віру Христову ми прийняли і в ім'я Пресвятої таПребожест-венної Тройці охрестилися. Цією бо вірою від праведного осуду Божого, від рабства дияволу та пекельних мук визволимося. Цією бо вірою благодать всиновлення Божого та надію успадкування небесного блаженства прийняли. Тому тебе, як першого поводиря нашого народу до Начальника і Виконавця спасіння нашого Господа Ісуса Христа прославляємо. Ми пізнали тебе, як заступника перед Престолом Царя царюючих за народоправителів, військо та всіх людей. Ми не можемо висловити велич та багатство благодіянь, які Ти вчинив для землі нашої, батькам, прабатькам нашим та для нас недостой-них.
О преблагий отче і просвітителю наш! Зглянься на немочі наші і ублагав Премилосердного Царя Небесного щоб Він не прогнівався на нас вельми, - бо через немочі наші ми кожногс дня грішимо, - і щоб не погубив нас за беззаконня наші, але помилував і спас нас із милості Своєї. Нехай вселить Він у серця наші покаяння та спасительний страх Божий. Нехай просвітить Своєю благодаттю розум наш, щоб залишили ми стежки нечестиві і на шлях істинний навернулися, неухильно заповіді Божі та устави Святої Церкви виконували. Моли, благосердний, Чолові колюбця Бога, щоб Він виявив нам велику Свою милість. Нехай збереже нас від нашестя іноплемінників, заколоту і розбрату, від голоду, смертельних хвороб та від усякого зла. Нехай подасть нам добре поліття та плодоносність землі. Нехай збільшить світло спасительної віри в країні нашій. Невіруючих нехай на Бога наверне, єресі та розколи припинить. Щоб всі ми так у мирі на землі проживши, сподобилися з тобою вічного блаженства та хвалили і величали Бога на віки віків.
Амінь