RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

"Вкрав у українців 300 млн грн": активісти розповіли, чому екс-регіонал Горбаль не може стати керівником БЕБ

Екс-член політради "Партії Регіонів", член Наглядової ради Нацбанку Василь Горбаль, який раніше керував "Укргазбанком", а зараз бере участь в конкурсі на посаду керівника Бюро економічної безпеки - "пограбував власний банк на 300 млн гривень".

Про це повідомляє громадська організація "Суспільство майбутнього" в Facebook.

У повідомленні говориться, що "УкрГазБанк", який належав Василю Горбалю, видав кредити на суму понад 300 млн гривень і придбав облігації "Української інвестиційної інжинірингової компанії", 75% якої також належали Горбалю".

"Ці гроші НІКОЛИ не були повернуті в банк. А значить, вкладники банку були пограбовані на 300 млн грн. Але це ще не все. Горбаль залишив людей, які інвестували в будівництво житла, без грошей і без квартир. Інвестори житлового комплексу "Silver Breeze" своє житло від УІІК так і не отримали. Компанія зараз - банкрут. Люди втратили всі свої гроші", - повідомляють громадські активісти.

Також експерти розповіли, що у Горбаля, як нардепа, були помічники в парламенті, які "готівкою отримали 15 млн доларів в кредит в касах "Укргазбанку".

Вони нагадали, що в 2016 нардеп Михайло Головко направив депутатський запит до Генпрокурора щодо розкрадання 3 млрд грн на рефінансування Укргазбанку, однак відомство "відповіло відпискою".

За їхніми даними, брат Василя Горбаля - Олег Горбаль - через свою фірму "Голденстаілгруп" "передав в заставу "Укргазбанку" за кредитами приміщення по вулиці Воздвиженській, 60-В у Києві. Він не мав ніякого відношення до цього приміщення - воно належало територіальній громаді міста Києва. У результаті цієї махінації збитки Укргазбанку складають понад 55 млн грн".

"У той час, коли "УкрГазБанк" зазнає величезних збитків, Василь Горбаль розміщує на депозитний рахунок російського банку ВТБ 4 млн дол. Походження цих коштів - невідомо. Ймовірно, це і є ті гроші, які готівкою отримували його помічники", - зазначають активісти.

Також в повідомленні говориться, що Горбаль багато років був одним із спонсорів "Партії Регіонів", а також входив до близького оточення Віктора Януковича і Миколи Азарова.

"Призначення Василя Горбаля на посаду в Бюро економічної безпеки - пряма загроза національній безпеці України. Ми звертаємося з цими фактами до всіх правоохоронних органів в чию компетенцію входить розслідування злочинів Василем Горбалем і сподіваємося на оперативне реагування. Знаходження таких осіб як Василь Горбаль неприпустимо на жодній державній посаді. Ми сподіваємося, що представники Офісу Президента розкриють і припинять лобіювання Василя Горбаля на державні посади окремими представниками партії "Слуга народу" і усунуть екс-регіонала на час слідства з посади радника Національного банку України. Ми просимо відбіркову комісію в Бюро економічної безпеки ознайомитися з вище викладеними фактами і, прийнамні, запропонувати Василю Горбалю добровільно пройти поліграф", - підкреслили громадські активісти.