RU  UA

Можуть з'явитися нові небезпечні штами, але не COVID: українців попередили про нову небезпеку

Щороку в осінньо-зимовий період, а також навесні йде серйозний ріст респіраторних захворювань, до яких відноситься і коронавірус. Тут немає нічого дивного, тому що тут нашаровуються інші групи респіраторних інфекцій. Їх як мінімум два десятка різного виду.

Про це на Апостроф TV розповів керівник Державної санітарної епідеміологічної служби України в 2014-2016 роках Станіслав Протас.

Агресивність коронавірусу істотно падає, але насувається інша біда - екс-глава санепід-служби

"Я спілкувався зі своїми колегами, вони кажуть:"Ми цікаву ситуацію зараз бачимо, що з 100% тих, кого направляють тестувати на коронавірус, ми лабораторно підтверджуємо інший РС-вірус і тільки 20% коронавірусу ", - говорить Протас.

За його словами, можна говорити, що агресивність коронавірусу істотно падає, інші інфекції теж борються за життя, за місце під сонцем, за людину як біоорганізм.

"Вони зараз виявляють свої захисні механізми, що відповідають мутації. Той самий грип. Ми можемо прогнозувати появу в цьому епідемічному сезоні нових мутованих штамів грипу з так званим пандемічним потенціалом. Такий був у 2009 році. Це не можна виключати, це повинно спонукати людей посилювати свою культуру безпеки, культуру безпечної поведінки та пам'ятати про те, що ми не можемо себе захистити від інфекцій, але ми можемо захистити оточуючих. Ключовий принцип - "захворів - сиди вдома", зараз як ніколи актуальний ", - зазначив експерт.

Нагадаємо, що в Україні за минулу добу, 23 вересня, зафіксовано 9 058 нових підтверджених випадків коронавирусной хвороби COVID-19 (з них дітей - 849, медпрацівників - 137).