RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

До 100 грн за пачку: як будуть дорожчати сигарети в Україні в найближчі роки

З 1 січня 2022 пачка сигарет може в середньому подорожчати на 8 грн. Більш того, у першому читанні вже прийняли законопроект, який посилить правила для тютюнової сфери.

Про це повідомляє OBOZREVATEL.

Прийнятим в Україні законопроектом №5600 передбачена така тенденція:

  • у 2022 році вартість кожної пачки сигарет в середньому може збільшитися на 8 грн і скласти 50 грн;
  • в 2023 році сигарети подорожчають ще на 20 грн;
  • до 2025 року сигарети подорожчають до 100 грн за пачку.

У той же час, експерти вважають, що кардинально на вартість сигарет і масове їх виробництво нова норма не вплине, у кращому випадку не дозволить відстрочити зростання цін.

"На мою думку, немає підстав вважати, що прийняття законопроекту може суттєво вплинути на масове виробництво сигарет. В ньому є зміна бази оподаткування деяких тютюнових виробів. Але якщо говорити про акцизні ставки, на які часто скаржаться тютюнові компанії, законопроект їх не міняє. Тому підстав для зростання цін на тютюнові вироби він не несе", - пояснює експерт ГО "Життя" Дмитро Купіра.

Законопроект повинен також вирішити проблему тіньової реалізації тютюнової продукції, яка йде "повз касу" за готівку. Цим зараз дуже грішить роздрібна торгівля.

"Виробник або імпортер відразу заздалегідь платить 5% і таким чином ми отримуємо додаткові кошти в бюджет. Україна в цілому тільки виграє, оскільки за ці гроші будуть будуватися, школи, дороги, лікарні", - пояснив член комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Олексій Устенко.

Раніше ми писали, що до кінця року можуть зрости ціни на сигарети і рідину для вейпів.