RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Облгази масово завищують українцям показники лічильників: споживачам дали важливі поради

В Україні облгази продовжують масово завищувати українцям показники їхніх лічильників. При цьому наголошується, що багато постачальників уже декілька місяців під ряд просто ігнорують вчасно надані споживачами показники їхніх газових лічильників, надаючи громадянам рахунки з іншими цифрами. У багатьох випадках вони значно перевищують ті, які споживачі фіксують в своїх особистих кабінетах.

Про це повідомляють на сайті Консультаційного центру "ГазПравда".

"Не дивлячись на обурення споживачів, облгази відмовляються міняти показники лічильників, мотивуючи це тим, що ті не вчасно надали відповідну інформацію - тобто, не пізніше 6 числа календарного місяця, що настає за розрахунковим", - зазначають в центрі.

Алгоритм розрахунку

Перш за все потрібно пам'ятати про алгоритм розрахунку плати за доставку/розподіл газу, який передбачений у чинному Кодексі газорозподільних мереж:

1. Розрахунки споживача за послугу розподілу природного газу здійснюються виходячи з величини річної замовленої потужності об'єкта споживача і оплачуються споживачем рівномірними частками протягом календарного року.

2. Місячна вартість послуги доставки/розподілу природного газу визначається як добуток 1/12 річної замовленої потужності об'єкта споживача на тариф, встановлений НКРЕКП для відповідного облгазу з розрахунку місячної вартості одного кубічного метра замовленої потужності.

3. Літня замовлена потужність об'єкта споживача на розрахунковий календарний рік визначається облгазом виходячи з фактичного обсягу споживання природного газу цим об'єктом за газовий рік, що передував розрахунковому календарному року.

Таким чином дії облгазів призводять до збільшення фактичних обсягів споживання газу громадянами і, відповідно, плати за доставку блакитного палива в 2022 році.

Це не просто маніпуляції, а порушення ліцензійних умов.

Що можна зробити?

У разі подібних маніпуляцій, в першу чергу, потрібно звернутися до свого облгазу з офіційним письмовим зверненням. У ньому потрібно визначити чіткі вимоги щодо того, щоб вам пояснили, чому передані вами показники лічильника були зафіксували неправильно, і звідки з'явилася така сума.

Крім цього, якщо ви вчасно передали показники лічильника, зафіксовані вами, то ви маєте право вимагати проведення коригування показників в особистому кабінеті або ж запросити здійснення контрольного зняття показників.

Якщо в облгазі відмовлять, то тоді потрібно буде звертатися в НКРЕКП і роз'яснити їм всі деталі і обставини порушення з боку облгазу.

Виходячи з того, що подібне фіксується в усіх регіонах країни, в "ГазПравді" рекомендують звертатися в НКРЕКП не просто зі скаргою, але і з вимогою провести перевірку облгазу, який скоїв порушення, на предмет дотримання ним ліцензійних умов.

Також не зайвим буде супроводжувати передачу показників лічильника фото і відеофіксацією і робити скріншоти в особистому кабінеті.

Раніше ми також повідомляли про те, що днями Газопостачальні компанії виставили нові ціни на блакитне паливо, згідно з якими за один кубометр доведеться віддати більше 30 гривень.