RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

Всі новини

Княжа печатка гетьмана Мазепи: що відомо про сенсаційну знахідку

В одній з приватних українських колекцій виявили унікальну печатку гетьмана Мазепи, що підтверджує його князівський титул.

Про це повідомляє "ТСН".

Масивну срібну печатку із князівським гербом Івана Мазепи атрибутувала російський історик Тетяна Таїрова, яка протягом останніх 18 років досліджує особистість гетьмана.

Печатка гетьмана Мазепи Фото: ТСН

Раніше історики навіть не здогадувалися про існування цього артефакту. Було відомо, що Мазепа просив у Священної Римської імперії надати йому княжий титул. Однак вважалося, що гетьман його так і не отримав, адже диплом, який підтверджує титул, до сих пір не виявили.

Копія документа, в якому гетьман просив про надання княжого титулу і печаткаФото: ТСН

"Насправді самого диплома теж ще ніхто не бачив, але ось печатка є свідченням того, що Мазепа прийняв цей титул і використовував його в побуті. Надання князівського титулу означало визнання власне його як особистості і визнання його держави - Війська Запорозького", - розповіла вчений секретар національного заповідника Наталя Саєнко.

Тетяна Таїрова повідомила, що ще необхідна експертиза, аби з'ясувати до якої епохи належить метал, але в оригінальності знахідки вона не сумнівається.

Печатка належить приватному колекціонерові, який купив її 8 років тому, у чоловіка, який, нібито, знайшов артефакт у річці.

Раніше ми писали, що в Україні знайшли унікальні прикраси скіфів.