RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Журналістка державного телеканалу звинуватила владу в цензурі: подробиці скандалу

Українська журналістка і ведуча програми "Зворотний відлік" на телеканалі "UA: Перший" Мирослава Барчук звинуватила Офіс президента в тиску на журналістів.

Про це вона повідомляє на своїй сторінці в Facebook.

Як зазначає Барчук, ОП давно контролює присутність на ефірах народних депутатів від фракції "Слуга народу". За її словами, кандидати на ефір узгоджуються людьми, наближеними до радника голови Офісу президента Михайлу Подоляку: однією з таких людей є екс-телеведуча Рена Назарова.

У той же час Барчук підкреслила, що останнім часом Офіс президента став діяти більш жорстко саме по відношенню до журналістів.

"Вони висувають нашій редакції умови і ставлять ультиматуми про присутність" Слуг народу "на ефірах. Минулого понеділка з'явився ультиматум №2:" слуги "(двоє) прийдуть на ефір тільки за умови, якщо редакція відмовить раніше запрошеному Гео Леросу. Звичайно, ми сприйняли це як тиск. Ми відмовилися виконувати ультиматум, а представники монобільшості не прийшли. Сьогодні вранці отримали від людей Єрмака звинувачення, що у нас на ефірі не було представників монобільшості і що це "недотримання журналістських стандартів", - написала Барчук.

Як зазначає журналіст, це - "перші дзвіночки" загрозі свободі слова і незалежної журналістики. Вона згадує аналогічні події 2010 року - тоді соратниця Віктора Януковича Ганна Герман аналогічно визначала гостей і ведучих на телеканалах. Потім у опозиційних телеканалів забирали ліцензії на мовлення, що в кінцевому підсумку, призвело до катастрофи.

Барчук закликала колег "не піддаватися тиску і вголос говорити про випадки тиску і шантажу", а депутатів від "слуг" "не брати участь в цьому шантажі". Інформацію про тиск на журналістів підтвердив і колега Барчук, Павло Казарін.

Тим часом в Офісі президента заперечують факт тиску на журналістів і назвали звинувачення Барчук "необґрунтованими, емоційними і некоректними". Про це в коментарі BBC Україна заявив Михайло Подоляк.