RU  UA

Повинен побачити кожен: де буде зберігатися "скіфське золото" в Україні

”Скіфське золото” після повернення в Україну зберігатиметься у Національному музеї історії України.

Про це в ефірі Апостроф LIVE на Апострофі TV розповіла Наталія Панченко, завідувачка Скарбниці Національного музею історії України.

За її словами, одразу після деокупації Криму "скіфське" золото буде передано на півострів.

"До цього часу Національний музей історії України визначено місцем, де зберігатимуться та експонуватимуться ці речі. Дуже великий запит товариства, усі хочуть подивитися на скіфське золото, за яке Україна воювала з 2014 року, у судах Амстердама.

І справді, ці речі потрібно виставити для широкої публіки, оскільки ця виставка презентує історичні процеси, що відбувалися на території України і відносяться до періоду з VII ст. до нашої ери до VII ст. нашої ери. Тобто тисячу років історії України представлено цими матеріалами, які виставлялися у музеї Амстердама", - сказала вона.

Історик звернула увагу, що подібної виставки в Україні ще не було.

"До цього тільки з Бахчисарайського музею була невелика виставка. А в Амстердамі представлені колекції з Херсонесу Таврійського, з Керченського заповідника та музею Тавриди.

Добірка та якість експонатів та репрезентативність для нашого відвідувача будуть новими. Те, що бачила Європа, на материковій Україні ще не бачили. Тому до періоду деокупації доцільно виставити це", - сказала вона.

Нагадаємо, Апеляційний суд Амстердама вирішив долю колекції "скіфського золота" – скарби повернуться до України. Росія має право подати апеляцію до Верховного суду Нідерландів протягом 30 днів.