RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Доведеться чекати кілька років: коли в Україні може запрацювати система накопичувальних пенсій

Солідарна пенсійна система, яка існує на сьогоднішній день в Україні, не може існувати без додаткового фінансування Пенсійного фонду з держбюджету. Змінити ситуацію може лише доповнення солідарної пенсійної системи другим рівнем – накопичувальними пенсіями.

Про це в інтерв'ю The Page заявила міністр соціальної політики України Марина Лазебна.

Як зазначає Лазебна, причиною є демографічна ситуація, що склалася в Україні, а також стан ринку праці в країні. За словами чиновниці, з переходом до доповнення солідарної пенсійної системи накопичувальними пенсіями люди отримуватимуть обидва види пенсій.

Але для цього держава має створити умови, щоб люди повірили накопичувальній системі. Потрібно також запропонувати їм стимули та елементи захисту.

"Сподіваюся, що народні депутати до кінця цього року ухвалять законопроект про накопичувальну пенсійну систему в першому читанні. Загалом же система може запрацювати з 2023 року. Або 2024-го, це також прийнятний варіант", - зазначає Лазебна.

Крім того, у Мінсоцполітики пропонують роботодавцям робити відрахування у вигляді 1% за рахунок зменшення єдиного соціального внеску (ЄСВ). За бажання працівник може відраховувати ще 1% зі своєї зарплати - у такому разі держава додасть ще й від себе ту ж суму.

"На наш погляд, така схема дозволить людям звикнути до нової системи. Вона не примушує їх, а стимулює добровільно відраховувати кошти на майбутню пенсію", - підсумувала Лазебна.

Як повідомляв "Апостроф", раніше прем'є Денис Шмигаль заявив, що українці, які досягли віку 70 років, отримуватимуть щомісячні доплати до пенсії до 300 гривень.