RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

21 травня

Всі новини

В Україні помер знаменитий ветеран, чий онук-АТОшник загинув на Донбасі: фото і відео

У Запоріжжі на 104-му році життя помер ветеран Другої світової війни, капітан 1-го рангу ВМФ СРСР, учасник боїв під Сталінградом Іван Залужний.

Про це повідомила прес-служба Запорізької обласної державної адміністрації.

"Запорізька ОДА з сумом сприйняла звістку про смерть легенди нашого часу з героїчним життєвим шляхом, який був прикладом мужності та патріотизму для всього нинішнього покоління українців", - йдеться у повідомленні.

Іван Залужний народився 1918 року в селі Кисличувата (тоді Катеринославської губернії, зараз — Томаківського району Дніпропетровської області). У 1938 році був призваний до лав Червоної армії, служив у 14-му гірничо-стрілецькому полку. Брав участь у боях за Сталінград у складі 297-го окремого стрілецького полку Шкотівського сектору берегової оборони Тихоокеанського флоту, а потім у боях з японськими військами на Далекому Сході: тоді він командував кулеметним взводом 355-го окремого батальйону морської піхоти Тихоокеанського флоту. Героїчно проявив себе при звільненні корейського міста Сейсін,

Був нагороджений орденами Червоного Прапора, Червоної Зірки та Вітчизняної війни ІІ ступеня (СРСР), орденами Богдана Хмельницького ІІІ ст. та "За мужність" III ст. (Україна), також численними медалями СРСР, Росії та України. Удостоєний звання "Майстер спорту СРСР зі стрільби" та нагрудного знака "Відмінник РСЧА". Дослужився до звання капітана 1-го рангу.

Його дочка, Галина Іванівна, займалася відновленням інфраструктури в Афганістані під час війни 1979-1989 рр, а єдиний онук, теж Іван, проходив службу в лавах Національної гвардії України у званні молодшого лейтенанта.

2014 року він героїчно загинув під час відбиття рейду диверсійної групи проросійських бойовиків у зоні АТО на Донбасі: йому було 23 роки.

Фото: Запорізька ОДА

Про історію життя та смерть свого онука Іван Анікейович розповів у ролику, присвяченому 70-річчю перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

На похороні онука у Запоріжжі Залужний, якому на той момент було 96 років, виступив із гучним зверненням на адресу російських ветеранів Другої світової, а також звернувся особисто до Володимира Путіна.

"Що ж ти робиш? Ви Крим узяли? Вам мало, що ще потрібно? Донецьк? Луганськ? Уся Україна? Дорогі ветерани-росіяни, ми лежали в окопах, захищали один одного! А тепер, завдяки Путіну, ваших онуків відправляють вбивати наших! Мого онука вбили", - говорив тоді ветеран.

Ще за життя Залужний зустрічався із ветеранами Української Повстанської армії. Це відбувалося у 2015 та 2019 роках: уперше він зустрівся з бійцями УПА Мирославом Симчичем та Степаном Петрашем у Києві.

Фото: Texty.org

Фото: Obozrevatel

Вдруге до Залужного у гості з Івано-Франківської області приїхала колишня зв'язкова УПА Параскєва Зеленчук-Потяк. На зустрічі також був присутній і новообраний президент України Володимир Зеленський.

Фото: radiosvoboda.org

Під час цих зустрічей Залужний завжди повторював те саме - він не відчуває жодної ненависті до ветеранів УПА.

Раніше "Апостроф" публікував рідкісні архівні фото перших днів війни між СРСР та Німеччиною.