RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Як поводитися при затриманні копами за відмову показати COVID-сертифікат: юрист дав пораду, відео

Українці мають право не пред'являти поліції ковід-сертифікати, але при цьому все одно ризикують отримати значний штраф.

Про це повідомляє юрист Ростислав Кравець.

Експерт каже, що вибір пред'являти поліцейським сертифікат про вакцинацію чи ні залишається за людиною, але при цьому правоохоронці можуть скласти адмінпротокол, який дає можливість стягнути штраф за відсутність необхідних ковід-документів через суд.

"Якщо поліція зупинила і вимагає - це ваше право пред'являти сертифікат чи ні, також ваше право пред'являти документи, що посвідчують особу, чи ні. Поліція теоретично може скласти адмінпротокол, для цього вони мають запросити двох понятих", - пояснив Кравець.

Він також уточнив, як діяти в подібній ситуації: "Обов'язково візьміть цей протокол і вкажіть, що ви не згодні, і що поліція, згідно із Законом про Національну поліцію, не має підстав вимагати від вас медичну інформацію та перевіряти сертифікати".

Після складання протоколу його направлять до суду. Якщо суд ухвалить рішення про те, що поліцейські мали право вимагати документи, то доведеться сплатити штраф.

"Надалі цей протокол направлять до суду, тобто автоматично ніхто штраф у 17 тисяч із вас не спише. Це відбувається після рішення суду", - додав юрист.

Раніше ми писали, що в Києві антивакцинатори влаштували радикальний протест.