RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

27 вересня

Всі новини

Українці можуть вийти на пенсію в 50 років: що для цього потрібно

Сьогодні жінки-громадянки України, народжені після 1 квітня 1961 року, мають право вийти на пенсію після досягнення 60 років. У той же час, чоловіки можуть стати пенсіонерами після досягнення 65 років.

Про те, чи можна отримати дострокову пенсію та за яких умов це можливо, повідомляє Факти ICTV.

Стаття 114 Закону України "Про обов'язкове пенсійне страхування" регулює право виходу на пенсію за віком на пільгових умовах та вислугою років для певних категорій населення, зазначає юрист Владислав Зайцев. Відповідно до положень статті, громадяни мають право вийти на пенсію достроково у 50-55 років залежно від того, на якому місці роботи вони були зайняті.

"Наприклад, якщо ми розглядаємо 50 років, то людина може вийти на пенсію в такому віці, якщо вона має не менше 25 років стажу, з яких 10 років на роботах з особливо шкідливими та важкими умовами праці", - заявив юрист. Він також пояснив, що в Україні законодавчо закріплено два Списки – №1 та №2: вони передбачають професії, посади, роботи з важкими та особливо важкими умовами праці. І якщо людина працює на посаді, передбаченій цим списком, вона має право отримати пільгову пенсію.

Зайцев зазначає – якщо чоловік пропрацював 10 років на таких роботах зі Списку №1, а жінка – не менше 7,5 років, то вони зможуть вийти на пенсію після досягнення 50 років. У той же час, Список №2 також встановлює перелік робіт, що передбачають шкідливі умови праці, але вони не є такими важкими. Людина, зайнята на роботах із цього списку, також йде достроково на пенсію після досягнення 55 років.

Однак тут є низка нюансів - для дострокового виходу на пенсію людям зі Списку №2 потрібно мати щонайменше 30 років стажу. З них – не менше 12,5 років на роботах із важкими умовами праці.

Чоловіки можуть піти на пенсію у 55 років, якщо вони:

- є батьками, які виховують п'ять і більше дітей або дитину-інваліда (потрібний страховий стаж не менше 20 років);

- у них є родичі – загиблі герої Революції Гідності (стаж 25 років);

- якщо вони є військовослужбовцями та батьками військових чи поліцейських, які загинули внаслідок виконання своєї роботи (стаж 25 років).

Жінки зі стажем 25 та чоловіки зі стажем 30 років можуть отримувати пільгову пенсію у 55.

У той же час, чоловіки з інвалідністю за зором першої групи, у яких стаж становить 15 років, мають право вийти на пенсію у 50 років. Жінки можуть отримати дострокову пенсію у 50 років за таких умов:

- якщо в них є п'ятеро і більше дітей, або хоча б одна дитина-інвалід (необхідний страховий стаж не менше 15 років);

- якщо в них є чоловіки та діти – загиблі герої Революції Гідності (стаж 20 років);

- якщо вони - дружини та матері військовослужбовців або поліцейських, які загинули внаслідок виконання своєї роботи (стаж 20 років).

Основними умовами дострокового виходу на пенсію є вік та наявність необхідного стажу – останній можна перевірити на сайті Пенсійного фонду України.

Раніше ми повідомляли, хто з українців має право перейти з одного виду пенсії на інший.