RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Сяйво в нічному небі: в Україні зафіксували унікальне оптичне явище, фото

В ніч з 3 на 4 листопада, близько опівночі, у Волинській області спостерігали полярне сяйво. У місті Ківерці Андрій Гаврилюк сфотографував слабке рожеве свічення у небі.

Про це розповідає Мeteoprog.

"Спостерігав північне сяйво сьогодні вночі на 50 широті в Ківерцях, Волинська область о 00:10 за місцевим часом! Через потужну геомагнітну бурю Q індекс локально піднімався до 8! Фотографічно спостерігалося хвилин 10-15 як червоне свічення у північній частині неба, потім накрила шарувата хмарність та туман", - розповів автор фото.

Вночі 4 листопада на Землі спостерігалася потужна геомагнітна буря. Візуальною ознакою магнітних бур є полярні сяйва в Північній та Південній півкулях. Чим потужніший сонячний вітер, тим сильніший його вплив на магнітне поле. В цьому випадку полярні сяйва можна спостерігати у нижчих широтах.

Зазначимо, полярне, північне, чи південне сяйво, "пазорі" - це світіння верхніх шарів атмосфер планет, які мають магнітосферу, внаслідок взаємодії із зарядженими частинками сонячного вітру.

Як розповідав "Апостроф", 30 жовтня, жителі різних країн світу змогли спостерігати унікальне природне явище - північне сяйво.