RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

Всі новини

Силовики Лукашенка перекинули сотні мігрантів до кордону з Литвою – там уже розбито табір

У ніч на вівторок, 9 листопада, прикордонники Білорусі перекинули до литовського кордону сотні мігрантів, які розбили табір на білоруській стороні.

Про це повідомляє російський портал новин Delfi.

За інформацією ЗМІ, табір розбили поряд із Капчаместською пущею, біля смт Кадиш. Туди мігрантів повезли на військових машинах. Прикордонники провели інструктаж, щоби вночі нелегали йшли до Литви. Для цього їм наказали розбитися на групи по 5-7 осіб.

Один із мігрантів розповів журналісту, що військові пізно ввечері силою посадили 500 людей у вантажівки та відвезли, не повідомивши подробиць.

"Було темно, коли з'явилося багато військових. Ми з неділі знаходилися біля польського кордону, біля АЗС. Білоруські військові були там з обіду в понеділок, вони були з собаками, озброєні. Увечері їх побільшало, на них була інша уніформа, як у солдатів.Тих, хто був не в центрі табору, посадили у великі машини, всіх – дітей, сім'ї, 500 осіб. Веліли сідати, сказали, що повезуть до Польщі. Люди плакали, просили нікуди їх не везти, не відокремлювати від табору та близьких. Тоді білоруські прикордонники почали стріляти в повітря. Нас посадили в машини і близько години кудись везли", - сказав нелегал.

За даними видання, біля смт Кадиш перебуває близько 500 осіб, зокрема жінки та діти віком до 12 років.

Пізніше повідомили, що Литва пропонує Сейму запровадити надзвичайний стан на кордоні з Білоруссю на один місяць. Передбачається, що режим НП може діяти на території, яка віддалена від кордону на 5 км углиб країни, а також у місцях розселення нелегалів.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що перебування мігрантів на польсько-білоруському кордоні є гібридною акцією, за словами президента Польщі.