RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

Коли Пенсійному фонду потрібно підтвердити трудовий стаж: названо шість основних випадків

Страховий стаж - це один із найбільш основних чинників, що впливають на призначення громадянину пенсійної виплати. Від нього залежить її майбутній розмір. Ще з 2004 року він розраховується за даними Реєстру застрахованих фізосіб. Але, до цієї дати, основним документом, яким розраховують страховий стаж, є трудова книжка. І дуже часто люди стикаються з проблемою, коли ті чи інші дані неправильно внесені. У такому разі співробітники ПФУ вимагають додатково надати документи, щоб уточнити інформацію.

Портал "Кадровик-01" розповів, у яких випадках це може трапитися, а також назвав документи, які знадобляться.

Так, співробітники ПФ можуть вимагати підтвердження трудового стажу, якщо:

  • Неправильно вказані дані на титульній сторінці трудової книжки. Це може бути неправильно вказане ім'я, по-батькові, прізвище або дата народження. Або ці дані можуть не відповідати паспортним. У такому разі вам необхідно буде довести, що дана трудова книжка належить вам. Наприклад, якщо ви змінили прізвище. В інших випадках достатньо надати довідку хоча б з одного місця роботи.
  • Відомості записані у трудову книжку не за встановленим порядком. Наприклад, у графі "підстави внесення запису" не зазначено дату та номер наказу, або ж дати прийняття на роботу та звільнення містять виправлення, які не підтверджені належним чином. За таких обставин слід надати додатковий документ (архівну довідку, виписки з наказів та інше), що підтверджує факт роботи на цьому підприємстві.
  • Дати записані римськими цифрами. Це також може бути приводом для того, щоб провести додаткову перевірку, оскільки такі записи повинні бути датовані лише при використанні арабських цифр. У такому разі ви повинні звернутися на підприємство, щоб отримати копію наказу, згідно з яким ви були призначені на посаду або звільнені. Якщо наказ не зберігся, підтвердженням факту роботи на підприємстві можуть бути копії відомостей про нарахування заробітної плати.
  • Між датою звільнення та датою наказу про звільнення дуже великий проміжок часу. Таке може статися, якщо людина працювала у спеціальних умовах. Наприклад, у районах Крайньої Півночі. Людина могла взяти відпустку, а потім – звільнитися. Але зазвичай це стає зрозумілим, коли співробітники Фонду отримають виписку з наказу.
  • У записі про звільнення відсутня печатка, або вона не чітка. Уточнюючі довідки з місця роботи можуть знадобитися в тому випадку, якщо печатка на записі про прийом на роботу не співпадає з печаткою на записі про звільнення та у трудовій книжці відсутній запис про реорганізацію підприємства, яка пояснює такі розбіжності.
  • Запис у трудовій книжці виправлено за допомогою маркера або заклеєно. Такі виправлення у трудовій книжці законом не передбачаються.

Для підтвердження страхового стажу особа може надати

  • довідку з підприємства або його правонаступника, а у разі їх відсутності – архівних установ. При цьому така довідка обов'язково повинна містити посилання на первинні документи, на підставі яких вона видана;
  • виписки із наказів;
  • особисті рахунки та відомості про видачу заробітної плати;
  • трудові договори та угоди з відміткою про їх виконання;
  • наявні відомості у реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування;
  • інші документи, що містять інформацію про періоди роботи.

Раніше ми також повідомляли про те, як в Україні правильно розрахувати свій стаж для виходу на пенсію.