RU  UA

Напивався та катував полонених: Асєєв розповів про злочини головного ката "Ізоляції"

Колишній комендант підпільної в'язниці "Ізоляція" Денис "Палич" Куліковський, якого 9 листопада затримали у Києві, будучи головним у концтаборі, часто напивався та катував полонених.

Про це в програмі "Всьо по бєспрєдєлу" на каналі Апостроф TV розповів український журналіст та письменник, колишній полонений бойовиків ДНР, який більше двох років просидів в "Ізоляції" у Донецьку, Станіслав Асєєв.

За словами письменника, до підпільної в'язниці він потрапив після заточення в підвалі будівлі так званого "МГБ", де з нього вибили "зізнання" у шпигунстві та екстремізмі. Лише після цього його відправили до "Ізоляції".

"Система там була побудована таким чином, що навіть якщо ти все підписав, ці люди знущались із в’язнів заради свого задоволення. Частково вони це пояснювали тим, що ми "укропи", але там сиділи і їхні ж бойовики, яких також катували, і яких також ламали цими ночами. Тобто вони просто отримували задоволення від цього, самостверджувались", – розповідає журналіст.

Та полоненому вдалося уникнути жахливих тортур через міжнародний розголос, а от інших в'язнів, як каже Асєєв, катували фактично щодня. Зокрема, цим активно займався сам голова в'язниці Куліковський.

"Одразу як тільки стало відомо, що я в полоні, включилася міжнародна спільнота, і тому в "Ізоляції" за всі ці 28 місяців фізично мене зачепили лише один раз, коли зайшли в нашу камеру вночі й розламали всю камеру. Але із в’язнями з інших камер це фактично відбувалося кожного дня, залежно від того, чи випив сьогодні комендант "Ізоляції" Куліковський, чи ні. Серед тих, хто там сидів, навіть анекдот виник: "Треба потрапити до камери, де сидить Асєєв, бо є хоч якась гарантія, що туди не зайдуть вночі". Бо з п’ятниці до неділі комендант напивався й розламував усі камери, у тому числі й жіночі, а нашу здебільшого обходив", – сказав Асєєв.

Раніше "Апостроф" повідомляв про те, кат тюрми бойовиків “Ізоляція” Денис Куликовський, який по-звірячому катував українських полонених, ще з 2019 року перебував у Києві, і про нього знали співробітники СБУ.