RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Майже у кожного 10-го: скільки в Україні підроблених COVID-сертифікатів

За результатами соціологічного дослідження Українського інституту майбутнього близько 10% опитаних громадян України знають, що серед їхніх знайомих є ті, хто має підроблені COVID-сертифікати. Майже половина опитаних назвала причину відмови від коронавірусу - недовіра до вакциню

Про це йдеться у результатах цього дослідження за період з 23 жовтня по 2 листопада 2021 року.

"Абсолютна більшість громадян (89%) заявлять, що не мають знайомих, які б придбали підробний Covid-сертифікат про вакцинацію. Разом із тим, близько десяти відсотків респондентів розповіли, що знають про подібні факти серед знайомих і рідше серед друзів, родичів, сусідів та колег" , - йдеться у повідомленні.

Також дослідники зазначили, що було мало тих, хто зізнався, що купив собі сертифікат про вакцинацію – це очевидно, тому що за таке загрожує кримінальна відповідальність. Водночас люди вибирали варіант зі "знайомими", які купили собі подібні сертифікати, частіше, ніж варіант про таких рідних і близьких.

Крім того, опитування показало, що з 2 400 опитаних українців віком від 18 років, майже половина - 48% відмовляються робити щеплення від коронавірусу через недовіру до вакцин, а 10% вважають, що щеплення зробить з них мутантів.

Менш поширеними причинами відмови від вакцини були: очікування довгострокових досліджень вакцин проти коронавірусу (9%), вважають коронавірус не такою небезпечною хворобою для вакцинування (4%), не вірять у існування коронавірусу (3%), за станом здоров'я (3%), не дозволяє релігія (1%), бояться чіпування (1%).

Нагадаємо, начальник головного управління Держпродспоживслужби Олег Рубан повідомив, що кожен десятий COVID-сертифікат або тест на коронавірус в Києві - підроблений.