RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

Всі новини

День святої Анни: історія свята, прикмети та заборони

16 листопада день ангела святкують Анни. Цього ж дня православна церква вшановує пам'ять святої княжни Анни Всеволодівни – дочки київського князя Всеволода Ярославича та грецької царівни, дочки Костянтина Мономаха.

"Апостроф" зібрав найкращі привітання для представниць прекрасної статі з таким ім'ям.

Історія свята

16 листопада – день пам'яті святої княжни Ганни Всеволодівни, дочки київського князя Всеволода Ярославича та царівни, дочки Костянтина Мономаха. Ганна мала вийти заміж за візантійського царевича, але шлюб не відбувся. Після цього княжна вирішила присвятити себе вірі у Бога.

Народні традиції та прикмети

На Русі у цей день уважно спостерігали за погодою, зважаючи на прикмети. "Ганна без снігу - не чекай хліба", - говорили в народі, передбачаючи майбутній урожай. Морозний день віщував погані справи: "Ганна холодна - осінь голодна".

Наші пращури помітили, якщо у цей день спекотно, то зима буде дуже холодною. Наближення сильної холоднечі віщували хмари, що пливли низько.

Дівчата в цей час бралися за рукоділля — головним чином за прядіння льону та ткацтво. Цим важливим заняттям присвячували довгі зимові вечори. "Лляна золото ростить дівку царівною", - говорили про хороших господинь. Про тих, у кого справа в руках не сперечатися, навпаки, журилися: "нездари та нерадівіцам добра доля сама не виткется".

Що не можна робити у цей день

  • Не варто виходити з дому без особливої необхідності та бажано уникати людних місць;
  • Не можна сваритися;
  • Необхідно уникати великого скупчення незнайомих людей.
  • Бажано уникати людних місць.
  • Не можна відмовляти людині, якщо вона постукала вам додому, але потім перехрестіть поріг та вхідні двері.