RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Чи загрожує Україні мороз -30: главу Гідрометцентру спіймали на маніпуляції цифрами

Начальник Українського гідрометцентру Микола Кульбіда заявив, що найближчої зими в Україні очікується до -30 градусів, але цей прогноз нібито не заснований на наукових даних. Максимальні зимові морози будуть у межах до -20 градусів.

Про це розповіла завідувачка відділу кліматичних досліджень та довгострокових прогнозів погоди Українського гідрометеорологічного інституту НАН Вазіра Мартазінова, пише "Обозреватель".

"Мінус 30 градусів - це він загнув... Я не знаю, на підставі яких моделей Кульбіда може про це міркувати", - заявила вона.

Такі прогнози, за її словами, робляться або на підставі наукових праць окремих авторів або на підставі певних наукових моделей. У той же час глава Гідрометцентру не звик посилатися на джерела інформації, яку використовує у своїх прогнозах.

"Є культура серед вчених. Вони завжди посилаються на певних авторів або на певні моделі. Він цього ніколи не робить", - зазначила Мартазінова.

Вона також поділилася своїм прогнозом на найближчу зиму: на її думку, в Україні можливі морози близько -20 градусів. Найхолоднішим періодом зими може стати перша половина січня.

Як повідомляв "Апостроф", в Україні випав перший сніг. Жителі Сумської та Чернігівської областей діляться кадрами снігопаду у соцмережах.