RU  UA  EN

Пʼятниця, 22 листопада
  • НБУ:USD 41.00
  • НБУ:EUR 43.20
НБУ:USD  41.00
Суспільство

Новини

21 листопада

Всі новини

Різдвяний пост 2021-2021: детальний календар харчування по днях тижня

Щорічно наприкінці листопада починається багатоденний Різдвяний пост - у 2021 році його початок припадає на неділю, 28 листопада.

Про те, як правильно харчуватись за церковними канонами, що можна їсти і чого не можна - детально повідомляє "Апостроф".

Різдвяний піст триває 40 днів і завершиться 6 січня напередодні 7 січня – дня Різдва Христового. Незважаючи на свою тривалість, цей пост не вважається надто суворим - церковний устав вимагає впродовж усіх днів посту не вживати будь-яких продуктів тваринного походження. До забороненого списку потрапляють м'ясо, молоко, яйця, а також їх похідні – ковбаси, копченості, сири, вершкове масло, сметана, здоба тощо.

Рибу дозволено не у всі дні. Також не завжди можна їсти їжу, що пройшла теплову обробку – варену, тушковану, смажену. Є дні, коли взагалі допустима лише сира їжа.

Основними продуктами під час Різдвяного посту є овочі, фрукти, зелень, ягоди, насіння, горіхи. До цього списку також включаються борошно, хліб, мед, сухофрукти, олія.

Їх можна їсти сирими, наприклад, у вигляді салатів або готувати варені, тушковані, запечені, квашені страви, робити пісну випічку, піцу або вареники. Також можна пити соки, морси, киселі, чай.

Нижче публікуємо дні та продукти, які можна вживати у цей період.

З 28 листопада по 19 грудня:

  • Понеділок – гаряча їжа без додавання олії.
  • Вівторок, четвер, субота, неділя – гаряча їжа з олією, риба, вино.
  • Середа п'ятниця - сухе харчування, тобто їжа, що не пройшла термічну обробку.

З 20 грудня по 1 січня:

  • Понеділок – гаряча їжа без олії.
  • Вівторок, четвер – гаряча їжа з олією.
  • Середа, п'ятниця – сухе харчування.
  • Субота, неділя – гаряча їжа з олією, риба, вино.

З 2 по 6 січня:

  • Неділя – гаряча їжа з олією.
  • Понеділок, середа – сухе харчування.
  • Вівторок - гаряча їжа без олії.
  • 6 січня Святвечір – суворий піст на схід першої зірки.

Після закінчення Різдвяного посту їдять сочевицю - її готують із зерен пшениці або рису з додаванням меду, сухофруктів, маку, родзинок, горіхів.

Раніше "Апостроф" розбирався, які свята і пам'ятні дати чекають нас всіх в грудні.