Щорічно наприкінці листопада починається багатоденний Різдвяний пост - у 2021 році його початок припадає на неділю, 28 листопада.

Про те, як правильно харчуватись за церковними канонами, що можна їсти і чого не можна - детально повідомляє "Апостроф".

Різдвяний піст триває 40 днів і завершиться 6 січня напередодні 7 січня – дня Різдва Христового. Незважаючи на свою тривалість, цей пост не вважається надто суворим - церковний устав вимагає впродовж усіх днів посту не вживати будь-яких продуктів тваринного походження. До забороненого списку потрапляють м'ясо, молоко, яйця, а також їх похідні – ковбаси, копченості, сири, вершкове масло, сметана, здоба тощо.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Рибу дозволено не у всі дні. Також не завжди можна їсти їжу, що пройшла теплову обробку – варену, тушковану, смажену. Є дні, коли взагалі допустима лише сира їжа.

Основними продуктами під час Різдвяного посту є овочі, фрукти, зелень, ягоди, насіння, горіхи. До цього списку також включаються борошно, хліб, мед, сухофрукти, олія.

Їх можна їсти сирими, наприклад, у вигляді салатів або готувати варені, тушковані, запечені, квашені страви, робити пісну випічку, піцу або вареники. Також можна пити соки, морси, киселі, чай.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Нижче публікуємо дні та продукти, які можна вживати у цей період.

З 28 листопада по 19 грудня:

  • Понеділок – гаряча їжа без додавання олії.
  • Вівторок, четвер, субота, неділя – гаряча їжа з олією, риба, вино.
  • Середа п'ятниця - сухе харчування, тобто їжа, що не пройшла термічну обробку.

З 20 грудня по 1 січня:

  • Понеділок – гаряча їжа без олії.
  • Вівторок, четвер – гаряча їжа з олією.
  • Середа, п'ятниця – сухе харчування.
  • Субота, неділя – гаряча їжа з олією, риба, вино.

З 2 по 6 січня:

  • Неділя – гаряча їжа з олією.
  • Понеділок, середа – сухе харчування.
  • Вівторок - гаряча їжа без олії.
  • 6 січня Святвечір – суворий піст на схід першої зірки.

Після закінчення Різдвяного посту їдять сочевицю - її готують із зерен пшениці або рису з додаванням меду, сухофруктів, маку, родзинок, горіхів.

Раніше "Апостроф" розбирався, які свята і пам'ятні дати чекають нас всіх в грудні.