RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Українцям перерахують платіжку за газ: хто платитиме менше

З першого січня 2022 року в Україні перерахують платіжку за транспортування газу. Розмір цієї платіжки безпосередньо залежить від двох факторів: зміни тарифів облгазами та кількості спожитого вами газу. Таким чином, якщо профільний регулятор не погодить значного підвищення цін для розподільчих компаній, частина українських громадян платитиме за доставку менше, ніж до перерахунку.

Про те, як, чому і для кого буде здійснено "перерахунок", розповіло видання OBOZREVATEL.

З 1 січня 2022 року в Україні буде проведено перерахунок розміру абонплати за формулою:

кількість газу, який використали з жовтня 2020-го по жовтень 2022-го, поділити на 12 та помножити на тариф.

Саме цей тариф різко підвищиться у ціні. Проект перегляду цін уже винесений на громадське обговорення на сайтах українських облгазів. У "Нафтогазі" при цьому заявили, що інформація щодо підвищення є фейком. При цьому слід зазначити, що НАК "Нафтогаз" до облгазів жодного стосунку не має. Тариф затверджується Національною комісією у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Ціни справді можуть переглянути, але й на чотирикратне підвищення не варто розраховувати. Усі попередні розрахунки ще перевірятимуться. Цілком можливо, що отримані цифри доведеться змінити.

Хто зможе платити менше

Ті, хто з жовтня минулого року по жовтень цього року використовував менше газу, ніж за рік до цього, з великою ймовірністю отримуватимуть менші платіжки за доставку "блакитного палива". Але для цього потрібно щоб сам тариф не підвищувався, що вкрай малоймовірно.

Єдиний варіант, за якого тариф не переглянуть – політичне рішення з боку влади. Так було, наприклад, із запровадженням річних тарифів на газ.

Раніше ми також повідомляли про те, як зміниться платіжка за комуналку у 2022 році.