RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Населення України за 30 років може різко скоротитися: з'явився сумний прогноз

ООН опублікувала аналітичну довідку про демографічні процеси в Україні, у якої наведені невтішні цифри щодо скорочення населення України до 2050 року. В організації припустили, що українців у країні стане менше на 35 мільйонів за 30 років.

Про це йдеться у відповідній довідці ООН.

"Населення України скорочується одним із найшвидших у світі темпів, та, ймовірно, зменшиться до 35 млн до 2050 року. Низький коефіцієнт народжуваності, високий рівень смертності та постійний ріст рівня зовнішньої міграції руйнують людський капітал України, а отже й основу для сталого розвитку. Недостатній рівень добробуту та відсутність у жінок можливостей поєднувати кар'єру й догляд за дітьми залишається одним із чинників, що заважають українцям мати бажану кількість дітей", - йдеться у тексті.

Водночас головними причинами високого рівня смертності в Україні є поведінка з високим ступенем ризику та неінфекційні захворювання, особливо це стосується чоловіків.

ООН вважає за потрібне розробити широкомасштабну та комплексну стратегію Україні для того, щоб бути демографічно стабільною країною. Аналітики радять застосовувати адаптивні заходи для забезпечення достатнього рівня соцзахисту, розвитку людського капіталу, сприяти ефективному економічному зростанню на душу населення та зменшувати фіскальний тиск.

За даними організації, майже третина громадян України помирає до 65 років, українці також найшвидше старішають, у порівнянні з іншими країнами Європи. Більше п'ятої частини населення вже старша за 60 років, що збільшиться ще на 36% за 30 найближчих років. ООН попередила, що витрати на потреби літніх людей переживатимуть одне з найвищих зростань у Європі та становитимуть, ймовірно, 25% ВВП до 2050 року.

"Жінки становлять близько двох третин населення віком понад 65 років і майже 3/4 населення віком понад 80 років. Вони стикаються з підвищеним ризиком вразливості та бідності. Зростання видатків на охорону здоров’я та пенсії навантажує державний бюджет, який фінансується коштом робочої сили, чисельність якої скорочується, а стан здоров'я є невтішним", - наголошують в організації.

Крім того, виїхали з країни та постійно проживають більше трьох млн українців. Міграційних відтік буде продовжується допоки не вирішиться проблема з працевлаштуванням з гідною зарплатою, політичною, соціальною та безпековою сферою. За прогнозами ООН, працездатне населення зменшиться на більше, ніж 30% до 2050 року.

Нагадаємо, раніше ми розповідали від чого найчастіше вмирали українці у 2021 році.