RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

Всі новини

В Україні змінять формулу розрахунку пенсій: від чого вона залежатиме

В Україні з січня 2022 року змінюється формула розрахунку пенсій. Нині пенсія українців залежить від трьох показників: розмір особистої зарплати, середньої зарплати по країні та стажу. З січня 2022 вийти на заслужений відпочинок у 60 років зможуть вийти лише ті громадяни, стаж яких становить 29 років. Наразі мінімальний стаж становить 28 років. При цьому в найближчому майбутньому уряд поступово збільшуватиме розмір мінімального необхідного стажу до 35 років.

Такі положення зазначені у законі "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Як розраховують розмір пенсії?

Насамперед, слід зазначити, що для кожного українця розмір пенсії розраховується індивідуально.

Як зазначалося вище, пенсії залежать від трьох показників. Проте, є ще один показник, який не впливає на розмір пенсії безпосередньо. Але при цьому він також відіграє значну роль. Це розмір мінімальної зарплати у країні.

Формула розрахунку пенсій така:

  • середня зарплата за три минулі роки × співвідношення власної зарплати до середньої стаж у роках × 1%

Таким чином, за кожен відпрацьований рік українці можуть претендувати всього на 1% від заробітку. Якщо українець офіційно отримував менше за середню зарплату по країні (приблизно 14 тисяч гривень), то він може претендувати лише на мінімальну пенсію.

Ще однією важливою умовою є стаж. Після 2027 року всі громадяни України, які виходять на пенсію, повинні будуть мати щонайменше 35 років стажу. Інакше вони мають працювати до 63 або 65 років.

Вплив мінімальної зарплати на розмір пенсії

Згідно з українським законодавством, українці, які досягли 65 років та мають необхідну кількість стажу, мають право на пенсію розміром не менше 40% від мінімальної заробітної плати. Відповідно, чим вища мінімалка – тим вища пенсія.

Крім того, від розміру мінімалки залежить і наповнення до Пенсійного фонду (ПФУ). Справа в тому, що близько 40% працюючих офіційно оформлені на мінімалку, а решту отримують у конвертах. Тому при підвищенні мінімалки збільшується частина "білої" зарплати та зростають надходження до ПФУ.

Раніше ми також повідомляли про те, що в Україні почали індексувати пенсії.