RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Без операції помре: правозахисники просять звільнити в'язню бойовиків, звинувачену у шпигунстві

Правозахисники просять звільнити арештовану проросійськими бойовиками Наталію Стаценко, яку звинувачують у шпигунстві. Їй потрібна операція, без якої вона може померти. Проте, незважаючи на такі серйозні обставини, бойовики не відпускають її.

Про це повідомила у Facebook українська правозахисниця, юрист з прав людини та голова правління некомерційної організації "Центр громадянських свобод" Олександра Матвійчук.

За її словами, представники правозахисних компаній PrisonersVoice та IZOLYATSIA. Platform for Cultural Initiatives звернулися до міжнародних організацій, парламентарів, членів уряду та дипломатів різних країн із закликом підтримати акцію "Різдво для лікаря Наталії Стаценко".

Наталія Стаценко народилася 1978 року. За освітою вона – лікар.

Була заарештована у липні 2019 року у Донецьку. Її звинуватили у шпигунстві. Причиною стало листування з журналістом Станіславом Асеєвим, що він також підтвердив у Facebook.

"Цю жінку – Наталю Стаценко – заарештували тільки за те, що вона листувала зі мною.

У першу ж добу мого арешту після тортур миттєвики отримали доступ до моєї сторінки у фб. Більшість людей, з якими я віртуально спілкувався у Донецьку, писали під псевдонімом. На жаль, Наталя була єдиною, хто писав під своїм ім'ям – і продовжувала це робити, коли я вже був "на підвалі" у травні 17-го, адже не знала, що спілкується вже з "мгбшниками", - розповів у публікації Станіслав Асєєв. .

Судовий процес продовжується. Удома чекає донька, яку вона виховувала самостійно.

Перші місяці ув'язнення Наталя провела у секретній в'язниці бойовиків, котра відома під назвою "Ізоляція". Вона знаходиться на території військової бази і відома тортурами та нелюдським поводженням. Потім жінку перевели до СІЗО №5 Донецька.

Останні роки Наталя мала серйозні проблеми з хребтом. Прямо перед її арештом їй мали зробити термінову операцію. Наприкінці стан здоров'я стрімко погіршився. Медичну допомогу вона не отримує. Страждає від нестерпного болю і постійно перебуває на знеболюючих.

У вересні 2021 року завдяки клопотанню рідних Наталію нарешті оглянув лікар. Він призначив термінову операцію 25 жовтня.

Але керівництво СІЗО відмовилося доставити жінку до лікарні через пандемію. Вже 25 листопада так званий "суд" так званої "ДНР" відхилив клопотання про зміну запобіжного заходу, що через позицію керівництва СІЗО робить термінову операцію неможливою.

Батько Наталії у розпачі. Він боїться, що без медичної допомоги його дочка може померти.

"Очікуюча її операція дуже травматична. Вона вже зараз глибокий інвалід. А без операції моя донька просто помре", - каже він.

Раніше ми повідомляли про те, як деякий час тому екс-в'язень розповів, як п'яні бойовики катували в "Ізоляції".