RU  UA

​У 2022 році знизиться рівень захворюваності на коронавірус - ексміністр

У 2022 році знизиться рівень захворюваності на COVID-19, якщо збільшаться показники вакцинації серед груп ризику.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповіла колишній міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька.

“Ми бачимо, що ця глобалізація, постійне бажання переміщуватися по світу, не дає можливість стримати поширення коронавірусу, і паралельно ми бачимо антивакцинальні рухи, які сповільнюють вакцинацію. Якщо говорити про 2022 рік, середина 2022 року – це час, коли ми зможемо говорити про спад захворюваності. Ми вийдемо на епідемію, а не пандемію. В 2022 році в багатьох європейських країнах, де люди отримують третю або четверту дозу вакцинації - вони зможуть дійсно вийти на стабільну ситуацію, але з жорсткими правилами щодо певних країн про в’їзд, – розповідає Скалецька.

Скалецька додала, що необхідно збільшити кількість щеплень проти COVID-19, проте коли держава спрямовує кошти на боротьбу з коронавірусом, менше виділяється грошей на лікування інших хвороб.

“Якщо ми говоримо про Україну, якщо ми візьмемо ситуацію під контроль у вигляді вакцинації хоча б 60% населення - це недостатня кількість. Зараз ми маємо близько 40%. Включимо у ті 20% людей похилого віку, людей з хронічними захворюваннями – я думаю, що наша медична впорається”, – зазначає Скалецька.

За її словами, якщо вірус поширюється серед вакцинованого населення, зменшується вірогідність появи нових штамів. .

“Чим довше ми вакцинуємо населення, тим більше вірус мутує, тим більше він підлаштовується. Чим краще він підлаштовується, тим важче нам буде його взяти під контроль в такі короткі строки, як нам би хотілося. І ось ті люди, які кажуть, що вірус зникне сам, не розуміють, що допомагають йому циркулювати і мутувати більше”, – вважає Скалецька.

Нагадаємо, вчені з медичного факультету Університету Гонконгу LKS спостерігали, як через добу після зараження штам COVID-19 "Омікрон" розмножувався в бронхах людини в 70 разів швидше, аніж штам "Дельта" і вихідний варіант коронавірусу.