RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

"Омікрон" та постачання COVID-вакцин: як Україна боротиметься з "короною" у 2022 році

У Міністерстві охорони здоров'я розповіли про подальшу боротьбу з коронавірусом у 2022 році: чергова партія вакцин дозволить пройти повну ревакцинацію 70% українців.

Про це він повідомив головний санлікар України Ігор Кузін на брифінгу.

Він уточнив, що йдеться про поставку у наступному році близько 42 мільйонів доз вакцин проти коронавірусу, обумовлену відповідними домовленостями. З них - 25 млн доз вакцини Pfizer, 6,5 млн доз вакцини CoronaVac, 10 млн доз за глобальним механізмом доступу до вакцин COVAX. Цього обсягу вистачить, щоб у підсумку мати повністю ревакцинованих 70% громадян.

Також він дещо розповів про новий варіант коронавірусу "Омікрон". Мовляв, він не вирізняється незвичними симптомами, навпаки - його перебіг переважно безсимптомний.

Попередня інформація засвідчує, що захворюваність, спричинена новим штамом, не має незвичних симптомів та часто перебігає безсимптомно. Щодо випадку "Омікрону", виявленого в Україні, то завдяки тому, що пацієнт був повністю вакцинований ще навесні, хвороба перебігала майже безсимптомно. Наразі у нього вже негативний ПЛР-тест”, - зауважив він.

Водночас, досі тривають дослідження ефективності вакцин проти даного штаму, однак вакцинація - вважається одним з ключових засобів у боротьбі з пандемією COVID-19.

Посадовець стверджує, що ризики захворіти на коронавірус високі навіть після перенесеної хвороби, відтак - не бажано покладатися виключно на природний імунітет. Адже за даними досліджень, у третини з тих, хто перехворів - взагалі не було антитіл до цього вірусу. Тоді як повний курс вакцинації у 100% випадків здатен проявити антитіла. Перевірено, що вакциновані мають майже у 2,5 раза нижчий ризик захворіти, ніж ті, хто переніс хворобу та не вакцинувався.

Санлікар вкотре звернувся до українців із закликом вакцинуватися, оскільки це єдиний спосіб уникнути тяжких наслідків хвороби та смерті.

COVID-19 уже забрала життя 93 тисяч людей, вакцинація — жодного”, - заявив Кузін.

Раніше "Апостроф" зібрав рекомендації лікарів-інфекціоністів щодо симптомів та лікування нового штаму коронавірусу "Омікрон".