RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Чим відрізняється бустерна доза COVID-вакцини від додаткової: пояснення МОЗ

Бустерна доза вакцини проти коронавірусу підсилює її дію. Додаткова ж необхідна для убезпечення хворих, які не отримали всю ефективність від перших двох доз.

Про це повідомили у МОЗ, передає "Укрінформ".

Бустерну дозу вакцини, за словами міністра Віктора Ляшка, бажано ввести через 6-9 місяців після отримання другого щеплення. Також Ляшко наголосив: "Ревакцинація проводиться так: бустер м-РНК вакцинами Moderna та Pfizer на усі типи вакцини".

Ревакцинальна доза запроваджена для медичних працівників, працівників будинків інтернатного типу та інших груп ризику. Наразі бустерну дозу отримали 367 людей.

Додаткову дозу отримають люди з тяжкими хворобами, у яких не сформувався належний імунітет після двох вакцин. Вже через місяць (оптимально ввести впродовж 3 місяців) після останного щеплення вони можуть отримати третю дозу тією вакциною, що і попередні. Якщо така вакцина виявиться відсутньою, то можлива комбінація за затвердженими схемами. Для щеплення втретє необхідно взяти направлення у сімейного лікаря. Варто зауважити, додаткова доза не змінює термін дії сертифіката про вакцинацію. Документ буде чинним рік з дати введення другої дози. Станом на сьогодні додаткову дозу отримали 529 людей.

Раніше "Апостроф" писав, як працюватимуть пункти вакцинації на Новий рік.