RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Ексміністр про підвищення пенсій 2022-го: ганебно мало

В Україні майбутнє підвищення пенсій у 2022 році - "ганебно мале", вважає колишній міністр соціальної політики Андрій Рева.

Про це він заявив в інтерв'ю виданню "Факти".

Експосадовець прокоментував те, що наступного року в країні планують підвищити виплати різним категоріям громадян в шість етапів, зокрема, що в липні буде збільшена мінімальна пенсія до 2027 гривень.

За його словами, оскільки в країні зросте прожитковий мінімум для непрацездатних осіб наступного року незначно, то ті, хто отримують мінімальні пенсії, одержать теж незначне підвищення.

"Давайте рахуватимемо разом. Прожитковий мінімум для непрацездатних осіб наступного року зросте на 159 гривень. Тобто ті люди, які сьогодні мають пенсію 1 934 гривні, на кінець 2022 року отримуватимуть аж 2 093 гривні на місяць. Причому це підвищення відбудеться не одномоментно, а у два етапи. Чи багато це чи мало? Я думаю, що предмета для дискусії взагалі не може бути. Це не просто мало, а ганебно мало!", - зазначив ексміністр.

Він зазначив, що це навіть менше, ніж розмір підвищення поточного року, адже у 2021 році для цієї категорії громадян підвищили пенсійні виплати на 165 грн. Однак вже 2022 року суму підвищення для даної категорії людей вирішили знизити до 159 грн. Йдеться про 2 мільйони пенсіонерів, які свого часу з тих чи інших причин не отримали повного страхового стажу. Тому у підсумку мають маленькі пенсії, обсяг яких залежить від обсягу прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.

Також Андрій Рева додав, що чинна влада взагалі-то обіцяла такій категорії людей у держбюджеті-2020 підняти пенсію вище 4-х тисяч гривень.

"Нагадаю, що «зелені» у державному бюджеті на 2020 рік обіцяли підвищити таким громадянам пенсію до 4251 грн на місяць. Що справді отримали люди, кожен пенсіонер із мінімальною пенсією бачить у своєму гаманці", - сказав ексміністр.

Нагадаємо, у 2022 році заплановано 12 етапів підвищення пенсій. У жовтні мінімальна пенсія українців віком від 70 років стане на 83% більшою, ніж у той же період 2020 року.