RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Степанів день: що потрібно і категорично не можна робити 9 січня

У 2022 році, у неділю, 9 січня, православні віруючі згадують першого християнського мученика Стефана, якого забили камінням за свою віру у Христа. Цей день припадає на Святки, коли діти веселяться та колядують.

Про це розповідає "Апостроф".

Що потрібно робити на Степанів день

У народі з'явилося прислів'я "Степанів день пастуха годує". Цього дня пастухи укладали вигідні угоди з селянами, які мали худобу.

Також 9 січня вшановують коней, наливаючи їм воду в срібний посуд, забираючись у стійлах і розставляючи осинові кілки від поганого ока відьом та чаклунів.

Цього дня у червоному кутку будинку ставили "згубну чашу", до якої підходили дівчата та виливали воду із принесених судин. Таким чином вони вірили, що можна прибрати всю тугу та смуток із душі.

Також тривали Святки, на яких цього дня дівчата ворожили на нареченого. Висипали жменю насіння на стіл і якщо їх була парна кількість, то цього року дівчина зустріне свого майбутнього чоловіка.

Що не можна робити на Степанів день

Чоловіки можуть втратити свою силу, якщо візьмуть до рук гострі предмети. Дрова краще рубати після заходу сонця, тому що велика ймовірність травм.

Роботодавцю заборонено відмовляти у проханні свого співробітника, інакше справа роботодавця може спіткати низку невдач. Також не можна цього дня взагалі відмовляти тим, хто просить колядника, інакше чекає руйнування.

Не можна морити голодом коней.

Під забороною також шиття та будь-яке інше рукоділля, інакше вірили, що загубиться пам'ять. Побутові справи та заготівлі теж краще відкласти.

Не можна ходити до лісу, на водойму, полювати, рибалити, тому що вірили раніше, що нечисть може потягти до себе.

Також не можна викидати хлібні крихти та недоїдки, а згодувати їх своїм домашнім вихованцям або віднести птахам.

Раніше ми повідомляли про церковний календар на 2022 рік, перелік усіх подій за місяцями.