RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

$200 млн для України: з'явилися подробиці "таємної" допомоги США

Стало відомо, що 200 мільйонів доларів "таємної" військової допомоги США Україні підуть на радіолокаційні системи та морське обладнання.

Про це пише Politico, посилаючись на власні джерела в американському та українському урядах.

За даними співрозмовників видання, 200 мільйонів доларів Україні було виділено в рамках повноважень президента США Джо Байдена на списання коштів, згідно з якими він може надати допомогу країні, яка перебуває в небезпеці.

Для цього глава Білого дому мав доручити держсекретарю та міністру оборони виділити кошти із запасів Пентагону. Подальша процедура передбачає повідомлення Конгресу, що "непередбачена надзвичайна ситуація потребує негайної військової допомоги".

Проте, за словами кількох співробітників Конгресу, вони не знали про рішення надати Києву додаткову допомогу і вперше почули про нього під час нещодавнього брифінгу.

Водночас радник президента України Володимира Зеленського на умовах анонімності повідомив, що Києву повідомили про виділення коштів ще минулого місяця.

"З огляду на те, що розвідка США послідовно припускає, що Росія може розпочати повномасштабне вторгнення, використовуючи всю свою військову міць, ця допомога дозволила б Україні завдати додаткових збитків Росії, але істотно не змінила б результату", - заявив український чиновник.

Як повідомляв "Апостроф", увечері 11 січня прямим безпосадковим рейсом з Вашингтона до Києва прибув військово-транспортний літак С-17 ВПС США. Що було на його борту, невідомо, але можливо це і є військова допомога, на яку Держдепартамент Сполучених Штатів виділив 200 мільйонів доларів.