RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Бізнес на тюрмах: ув'язнених годують за цінами столичних ресторанів

Державна установа "Генеральна дирекція Державної кримінально-виконавчої служби України" Міністерства юстиції України уклала низку трирічних рамкових угод на постачання м'яса, риби, круп, борошна, капусти, моркви, картоплі та олії до пенітенціарних закладів країни із пов'язаними між собою компаніями за цінами, що значно вищі ринку.

Про це із посиланням на дані порталу "Прозорро" йдеться у розслідуванні "Дзеркала тижня".

Зокрема, харчування арештантам сьогодні постачають усього сім компаній, які афілійовані до екс-СБУшника часів Януковича Андрія Кміта та його дружини Марини Ставської. Мова про ТОВ "Фінінтертехнологія", "Ес Енд Ей Груп", "Кариота", "Р-Продакт", "Арт Свн", "Фалькон Прайм", "Торен Рітейл", а також ФОП "Гальчанський Федір В'ячеславович".

При цьому ціни, запропоновані цими компаніями в кілька разів вище рику. Зокрема, борошно тюремники три роки поспіль будуть купувати у "Р-Продакт", "Арт Свн", "Торен Рітейл" та "Ес Енд Ей Груп" по 14,7 грн за кг, в той час, як реальна його вартість - 8.6 грн за кг. Дві компанії-учасниці запропонували ціну у 14,64 грн за кг, а решта дві - 14, 7 грн за кг, що підтверджує пов'язаність фірм між собою та наявну змову.

Олію ув'язненим ТОВ "Кариота", ФОП "Гальчанський Федір В'ячеславович", ТОВ "Ес Енд Ей Груп" та "Фалькон Прайм" будуть постачати за ціною 65,2 грн за літр. Останні два учасники також запропонували повністю ідентичні цінові пропозиції (65,22 грн). В той час, як ринкова (опт) вартість олії рафінованої складає від 22 до 30 грн за літр.

Крупу перлову, ячмінну, пшеничну та кукурудзяну компанії з пулу монополістів будуть постачати до тюрем за ціною трохи більше ніж 20 грн. "Р-Продакт", "Арт Свн" подали однакову цінову пропозицію - 20,04 грн за кг, а "Фінінтертехнологія" та "Ес Енд Ей Груп" - теж ідентичні - 20,1 грн за кг. Хоч реально перлова крупа коштує близько 11 грн за кг, а пшенична, наприклад - 9 грн за кг.

Компанії "родини Кмітів" фактично монопольно годують українських в'язнів з 2016-17. На завищенні цін у кілька разів їх неодноразово ловили "Наші гроші". А СБУ у 2020 році за фактом заволодіння державними коштами в особливо великих розмірах шляхом завищення цін на тендерних закупівлях, навіть проводила в помешканні Кмітів обшуки. Однак з того часу нічого не змінилося: фігуранти так і не були затримані, а афілійовані до них компанії вже у 2022 забрали усі підряди на годування українських в'язнів аж на три роки вперед.

Сфера державних закупівель товарів і послуг на потреби тюрем перебуває у компетенції підлеглого міністра юстиції Дениса Малюськи - його першого заступника Євгенія Горовця.