RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

В яких містах мають бути POS-термінали: пояснення

У Державній податковій службі розповіли, де саме мають бути встановлені платіжні термінали в обов'язковому порядку. Відсутність POS-терміналів може обмежувати права споживача та загрожує штрафами.

Про це йдеться на сайті ДПС.

Податківці вирішили нагадати про необхідність встановлення терміналів через зростання кількості скарг на адресу Держпродспоживслужби від громадян на неможливість здійснювати розрахунки за допомогою платіжних карток та банківських терміналів.

Так, забезпечити приймання спеціальних платіжних засобів для розрахунків за продані товари чи послуги, включаючи суб'єктів малого підприємництва, які провадять діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг у населених пунктах з чисельністю населення від 25 тисячі осіб і які відповідно до закону використовують РРО. Це передбачено урядовими постановами від 29 вересня 2010 року та від 15 червня 2006 року. А тепер це треба врахувати й платникам податків, яких зобов'язали застосовувати касові апарати з 1 січня 2022 року.

Відсутність можливості безготівкового розрахунку за придбані товари чи послуги свідчитиме про обмеження прав споживача, порушення вимоги законодавства, за що передбачена відповідальність:

- штраф у розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 8,5 тис. грн, що застосовується до суб'єктів господарювання;

- штраф у розмірі від 2 до 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34-85 грн) - на осіб, які здійснюють розрахункові операції, та від 5 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85-170 грн) - на посадових осіб.

Як повідомляв "Апостроф", українські банки мають право блокувати банківські картки своїх клієнтів навіть за кілька переказів у 5 тисяч гривень.