RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

ГО "Життя" звинуватили у дилетантизмі під час підготовки антитютюнових законів

Антитютюнові активісти з ГО "Життя" маніпулюють європейськими нормами та вимогами, вимагаючи включити до законопроектів норми, які не передбачені ЄС та ВООЗ. Про це йдеться у статті видання "Коментарі".

Журналісти зазначають, що тютюнова галузь одна з небагатьох, регулюванням якої займаються непрофесіонали, а антитютюнові активісти найчастіше ігнорують експертну думку учасників ринку, тому запропоновані новації не приймають на законодавчому рівні.

Один із прикладів, який наводять автори матеріалу – антитютюновий проект закону №4358, який кілька років у тому чи іншому вигляді просував Центр громадського представництва "Життя". Документ був ухвалений парламентом минулого року, а на початку цього року його підписав президент.

Низка заборон, які були запроваджені цим законом (наприклад, на рекламу електронних сигарет та їх куріння у публічних місцях) можна було прийняти у парламенті без зусиль громадських лобістів. При цьому активісти вносять до законопроектів норми, яких немає у європейському законодавстві, зокрема, у профільній антитютюновій Директиві 2014/40/ЄС.

Наприклад, у перших редакціях законопроекту пропонувалося заборонити видиме розміщення сигарет на вітринах торгової точки та запровадити уніфіковану пачку для всіх марок сигарет. "Однак у переважній більшості країн ЄС усі пачки все ще брендовані, тому що Директива 2014/40 та Рамкова конвенція ВООЗ цього не забороняють", - йдеться у статті.

"Регулювання у тютюновій галузі постійно наштовхується на популізм та непрофесійний підхід, що породжує низку гострих соціальних проблем. Наприклад, антитютюнові активісти час від часу ангажують того чи іншого депутата, через якого і намагаються протягнути свідомо непрохідні норми антитютюнового регулювання. Як правило, депутати погоджуються просування таких тем, оскільки вони на вигляд соціально значущі і потенційно можуть мати позитивний репутаційний ефект", - сказано в матеріалі.

"Однак оскільки багато народних депутатів, які беруться просувати тему, раніше з нею не стикалися, їм відносно просто переконати, що весь законопроект повністю відповідає європейським директивам та європейському досвіду. Коли ж "продавити" непрохідні норми закону не виходить, то, як правило, такий депутат до теми тютюну більше не повертається, що підтверджує тезу про непрофесіоналізм та популізм", - додають журналісти.

Про те, як працюють антитютюнові організації, і про їхні справжні інтереси йдеться і в розслідуванні журналістів програми "Особливий погляд" 5 каналу.

"У боротьбі з курінням активісти щороку розгортають широкий фронт бойових перфомансів, які мають зменшувати кількість курців. Але грантові мільйони йдуть, якщо не на імітацію боротьби, то на боротьбу проти здорового глузду та легального бізнесу", - зазначають автори сюжету.