RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Пролиття крові та сакральна "жертва": у МВС розповіли, які масові заворушення готувалися у центрі Києва

Затримана у Києві група осіб планувала масові заворушення. Мітинги організували для "розхитування ситуації в країні та створення громадського резонансу".

Про це заявили міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський та голова Національної поліції Ігор Клименко на брифінгу, повідомляє "Апостроф".

У Києві та ще кількох містах були заплановані проплачені мітинги для "розбалансування внутрішньої ситуації та насильства проти правоохоронців".

За словами Клименка, 31 січня у Києві планувалися сутички українців із правоохоронцями біля Офісу президента.

"О 9:00 було анонсовано акцію за участю 500 осіб, щоб правоохоронці не встигли зібрати сили та залишилися у меншості. (...) Організатори платили масовці від 500, "титушкам" - 800, паліям шин - 1200 грн. На провокацію організатори виплатили "аванс" понад 1 млн грн", - сказав він.

Провокатори мали розробити план із застосуванням димових шашок та вогнегасників, якими задували б перші чотири шеренги правоохоронців, після чого бойова група "титушок" продавлювала б їхній стрій, у той час як такого собі "актора" облили б кров'ю, а біля нього зібралися б "медики" у жилетах.

"Ми зіткнулися із технологією "сакральної жертви", - сказав Клименко.

Загалом на мітингу планувалося зібрати до 5 тисяч людей, з них півтори тисячі – "тітушки".

"Мала пролитися кров серед "активістів", а медики мали зафіксувати їхні травми", - зазначив Монастирський, додавши, що планувався також підпал автомобільних шин заради "картинки" для російських ЗМІ.

"Це була перша запланована акція, інші планувалися у Сумській, Чернігівській, Черкаській та Полтавській областях", - розповів глава МВС.

Як зазначив глава Нацполіції, всього зловмисниками було придбано 200 фаєрів, 200 димових шашок, 20 шин та 10 вогнегасників та 12 радіостанцій .

"Спікери мали висунути вимоги владі, потім "тітушки" мали за сигналом влаштувати конфлікт із силовиками" , - додає він.

Крім того, провокатори мали "зробити свою справу" і зникнути під прикриттям фаєрів. Клименко також підтвердив, що головною метою цього заходу мало стати розхитування ситуації всередині країни, дискредитація влади та створення громадського резонансу не лише у ЗМІ.

"Організатора та його помічника затримано, їм інкримінують замах на масові заворушення. Фігурантам вручають підозру. Замовники - встановлюються", - повідомляє він.

За словами Монастирського, організатори акції мали досвід роботи в правоохоронних органах України, а зараз встановлюються їхні зв'язки з бойовиками "Л/ДНР" та спецслужбами Росії.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що кілька днів тому в урядовому кварталі Києва знову проходила акція протесту.