RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Пенсії підприємцям в Україні призначатимуть по-новому: що зміниться

Нова пенсійна реформа, яку планують почати цьогоріч, передбачає заохочення ФОПів до накопичення грошей на особистих пенсійних рахунках.

Про це розказала Галина Третьякова, одна з ініціаторок запровадження накопичувальної пенсійної системи, голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, у своєму інтерв'ю "Главкому".

"Зараз ФОПи сплачують ЄСВ (єдиний соціальний внесок, - ред.) за себе, виходячи з мінімальної зарплати, і вони можуть розраховувати на солідарну пенсію. Законопроєктом їм надається така опція: якщо вони захочуть щось відкласти, то держава на їхні рахунки докладе стільки ж, але не більше 3% від розміру середньої заробітної плати у розрахунку на одного учасника системи загальнообов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення на рік", - пояснила сенс реформи Третьякова.

Вона зауважила, що для підприємців опція із відкриттям накопичувальних пенсійних рахунків - добровільна, на відміну від найманих працівників. Це спричинено вищим ризиком роботи, тому про свою пенсію вони мають дбати самі.

Редакція Законопроєкту «Про загальнообов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення» до другого читання передбачає стовідсоткове гарантування збереження коштів на накопичувальних рахунках державним бюджетом, хоча кінцевий варіант реформи ще не ухвалений. Для втілення законопроєкту система пенсійного забезпечення має перебувати під постійним наглядом.

"Ми ухвалили закон про розширення повноважень Нацкомісії з цінних паперів щодо нагляду (відповідний проєкт закону № 5865 прийнято за основу 14 грудня минулого року, - ред.). До слова, австрійські експерти, з якими ми консультувалися, на тему традиційного нагляду говорили нам, що для того, аби виростити професійного інспектора з нагляду, потрібно п’ять років виховувати його у цій структурі", - додала депутатка, зазначивши, що до цього треба ще залучити Фонд гарантування вкладів для захисту накопичувальних рахунків.

Раніше "Апостроф" повідомляв про те, що українським пенсіонерам піднімуть виплати: коли чекати та скільки дадуть.