RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Лідирує Житомир, а Київщина спустилася на 16 сходинку екологічного рейтингу країни - Фокус

партнерський матеріал

Журнал Фокус презентував щорічний рейтинг екологічного стану регіонів країни. Цього року на першому місці Житомирська область (20,7 балів).

До першої трійки також увійшли Чернівецька (19,46 балів) та Закарпаття (18,84 бала). Найбільш проблемними регіонами з точки зору екології визнані Дніпропетровська та Донецька області, саме там сконцентровані підприємства металургійної і коксохімічної галузей.

У дослідженні брали участь всі регіони України, кожен міг набрати до 50 балів. До 10 балів - за стан повітря: чим менше викидів, тим вищий бал. 5 балів область могла отримати за динаміку змін - перспективи того, що в найближчі роки викиди шкідливих речовин в атмосферу зменшаться.

У цьогорічному рейтингу редакція ввела новий показник: зростання/зниження викидів в атмосферу від пересувних джерел забруднення на одну особу. По-перше, аналіз структури викидів свідчить, що в багатьох областях автомобілі більше забруднюють повітря, ніж підприємства, в Києві — майже в сім разів. По-друге, цей критерій демонструє, як пандемія коронавірусу допомогла довкіллю: у більшості областей автомобільні викиди зменшились. Кореспонденти Фокуса проаналізували статистику Держстату щодо зниження або зростання обсягу викидів в атмосферу від стаціонарних та пересувних джерел забруднення в атмосферу. За цей показник регіон міг отримати максимум 5 балів. Ще 10 балів - за кількість небезпечних відходів I-III класів небезпеки. До 5 балів можна було отримати за загальний обсяг створення відходів, включаючи побутові. Також 10 балів кожен регіон міг отримати за рівень викиду забруднених вод. До 5 балів отримували за показник, який побічно характеризує стан навколишнього середовища, - кількість виявлених онкологічних захворювань.

Рейтинг Фокусу побудовано на офіційних даних, опублікованих держустановами: Держстатом, Держводагентством, Національним інститутом раку. Статистичні звіти традиційно запізнюються, тому редакція під час складання рейтингу оперувала цифрами за 2020 рік.

Детальніше з екологічним рейтингом областей України можна ознайомитись у випуску журналу від 28 січня та на сайті focus.ua.