RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Українці отримують "невидиму" доплату до пенсії: з чим це пов'язано

Експерти повідомляють, що індексація пенсій в Україні не здатна вирівняти розмір виплат. Цьому на заваді стоїть сама формула перерахунку.

Про це повідомила Лідія Ткаченко, старший науковий співробітник Інституту демографії та соцдосліджень ім. Птухи, пише Obozrevatel.

Вона розповіла, що зараз пенсії розраховані із середньої за три роки заробітної плати (з 2014 по 2016 рік) з урахуванням усіх індексацій – 5 426 гривень. Цьогоріч у березні нова індексація підніме суму до 6 186 грн. Таким чином, для розрахунку послуговуються старими індексованими цифрами. Якби ж для цього брали середню зарплатню за останні три роки, то рівень зарплатної бази був би значно вищий - близько 10 тисяч гривень.

Деякі громадянин не зможуть розраховувати на підвищення пенсії. Так, якщо особа протягом 30 років отримувала середню зарплатню і не мала права на додаткові надбавки, нині розрахунковий розмір пенсії становить 1627 гривень і призначена мінімальна пенсія - 2093 гривні. Тому, навіть після чергової індексації, такі особи не одержать підвищення.

Експерт зазначає, що індексація працює із запізненням на рік. Минулого року інфляція сягнула 10%, а із заробітної плати відсоток береться за три останні роки. Інфляція у 2022 році очікується ще вищою.

"Минулого року інфляція була близько 10%, а із зарплати відсоток береться за три останні роки. Це справи давно минулих днів. А цього року інфляція буде ще вищою. Не думаю, що зможуть стримати подорожчання комунальних послуг, транспорту", - наголосила спеціаліст.

Як писав "Апостроф", в Україні в 2022 році заплановано п'ять підвищень пенсійних виплат, два з яких торкнуться великої кількості пільговиків.