RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

Всі новини

Унікальну монету в 1 гривню продають за 6 тисяч: у чому її особливість

В Україні продають унікальний пробний екземпляр монети номіналом в 1 гривню за 6 тисяч гривень.

Про це розповідає "Апостроф" з посиланням на портал спеціалізованих аукціонів Violity.com.

За словами продавця, особливість лота полягає в тому, що ця монета ніколи не була в обігу. Її створили як пробний екземпляр, що не став затвердженим. Для цього існувала причина: вага монети - 15,0-16,5 г - значно перевищувала норму.

Такий зразок монети номіналом в 1 гривню у 1992 році уряд України доручив виготовити керівництву заводу м. Кіровська Луганської області. Раніше завод був спеціалізований на випуску гайок із металу-порошку для залізниці. Їхній склад металу-порошку був схожий на мельхіор, з якого і зроблена унікальна монета.

Всього викарбували близько 2000 екземплярів, проте через їхню вагу зразок не затвердили. Наприклад, вага рідкісного лота становить 15,35 г. У діаметрі вона 34,9 мм, товщиною близько 3 мл +- 0,2 мм.

Автор оголошення запевняє, що стан монети відмінній, і вона не була реставрована. Наразі за лотом стежать 116 людей, 65 з яких вже встигли поставити ставки. До закінчення торгів залишається ще дві доби.

Раніше "Апостроф" повідомляв про одногривневу купюру, яку продають на аукціоні у сім тисяч разів дорожче від номіналу. Її особливість в унікальному номері банкноти: УС 1110111.