RU  UA  EN

Понеділок, 24 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 червня

Всі новини

Чекали на негативні наслідки: епідеміологи пояснили побічку вакцинації від COVID-19

Американські вчені- епідеміологи назвали причини появи побічних ефектів внаслідок вакцинації від коронавірусу.

З результатами дослідження можна ознайомитися на JAMA Network Open.

Фахівці підрахували, що близько 76% побічних реакцій після першої дози вакцинації та 52% реакцій після другої дози можна пояснити ефектом ноцебо. Під цим терміном мається на увазі засіб, який не володіє реальною фармакологічною дією, але викликає негативну реакцію у пацієнтів.

Ефект ноцебо часто можна помітити у клінічних випробуваннях - у цих випадках пацієнти повідомляють про побічні ефекти після прийому препарату-"пустушки".

Фахівці із США проаналізували стан 45 380 осіб. Вони досліджували ефективність вакцин у двох групах учасників: перша отримала реальний препарат, а друга – “пустушку”.

Після першої дози у групі, яка отримала "пустушку", 35% учасників повідомили про наявність системних побічних реакцій. Водночас, серед тих, хто отримав реальну вакцину, таких було більше – тут нарахували близько 46%.

Після другої дози про побічні ефекти повідомили 32% із групи, яка отримала "пустушку" та 61% із групи людей, які отримали реальний препарат.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що людям, хворим на гепатит, необхідно обов'язково вакцинуватися від коронавірусу, оскільки вони знаходяться в групі ризику.