RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

День Героїв Небесної Сотні: фото, відео та хроніка подій 20 лютого 2014 року

Щороку 20 лютого в Україні відзначається День пам'яті Героїв Небесної Сотні. Цього дня, вісім років тому, загинуло найбільше учасників Майдану – 47 людей. Ще 157 отримали травми, 68 із них – вогнепальні поранення.

"Апостроф" згадує трагічні події 20 лютого 2014 року.

У ніч проти 20 лютого було оголошено перемир'я, проте зранку зіткнення спалахнули з новою силою. Протистояння між українцями та режимом тодішнього президента Віктора Януковича досягло свого апогею.

Над Майданом стояв дим, за допомогою "вогневої барикади" протестувальники намагалися захиститися від атаки з боку "Беркуту". До місця протистояння з'їжджалися "швидкі". Незабаром стало відомо, що силовики відкрили вогонь на Інститутській. З вогнепальної зброї стріляли навіть по жінкам, медикам, журналістам.

Об 11 годині ранку до готелю "Козацький" почали приносити перших загиблих із вогнепальними пораненнями. З Майдану щохвилини від'їжджали "швидкі" та приватні автомобілі з постраждалими. Група протестуючих пішла у бік парламенту, після цього засідання скасували та оголосили евакуацію.

Віталій Захарченко – тодішній глава МВС, офіційно визнав, що правоохоронцям було видано вогнепальну зброю о 16:00. Паралельно в Раді опозиція зібрала кворум, розпочалося екстрене засідання. Увечері нардепи прийнято постанову, яка засуджує насильство в Україні і поклала край кровопролиттю.

Наступного дня, 21 січня, влада офіційно визнала загиблих на Майдані активістів жертвами. Увечері у центрі Києва відбулося прощання з Небесною сотнею, під час якого звучала пісня "Плине кача...". Вона стала українським народним реквіємом.

Звання героя України посмертно було надано 105 Героям Небесної Сотні. Громадяни інших країн – Білорусі Михайло Жизневський, Грузії – Зураб Хурція та Давид Кіпіані, були посмертно нагороджені орденами Героїв Небесної Сотні.

11 лютого 2015 року тодішній президент Петро Порошенко своїм указом установив День пам'яті Героїв Небесної Сотні. З того часу 20 лютого по всій Україні відбуваються заходи, присвячені їхній пам'яті.

Раніше "Апостроф" розповідав, як у Києві відзначили восьму річницю початку Революції Гідності 21 листопада 2021 року.